Realitní krize v Německu pokračuje, ceny komerčních nemovitostí zažívají rekordní propad

Kanceláře v Kolíně nad Rýnem

Kanceláře v Kolíně nad Rýnem Zdroj: Profimedia

Ceny komerčních nemovitostí v Německu se v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně propadly o rekordních 12,1 procenta. Uvedla to dnes německá bankovní asociace VDP. Realitní sektor v největší evropské ekonomice se potýká s nejhorší krizí za poslední desetiletí, s dalším poklesem cen se tam počítá i letos.

Na vrcholu byly ceny komerčních nemovitostí ve druhém čtvrtletí roku 2022. Ve srovnání s tímto vrcholem jsou nyní ceny nižší o 16,5 procenta.

„Obrat trendu u cen nemovitostí je zatím v nedohlednu, navzdory častým veřejným spekulacím. Situace zůstane zatím obtížná i v roce 2024,“ uvedl ředitel VDP Jens Tolckmitt. Dodal, že krize na trhu s realitami zasahuje kanceláře více než obytné domy. Jak německá ekonomika slábne a nejistota ohledně plného návratu pracovníků do kanceláří narůstá, poptávka zůstává utlumená.

Výhled na letošní rok zatím počítá s dalším poklesem. Vzhledem k tomu, že potenciální kupci kancelářských prostor stále požadují větší slevy, než je většina prodávajících ochotna nabídkout, zůstane trh pravděpodobně nadále slabý, dodal Tolckmitt.

Realitní trh v Evropě, zvláště v Německu, zažíval roky znatelný rozkvět, protože úrokové sazby klesaly, což prudce zvyšovalo poptávku. Náhlý vysoký růst sazeb a stavebních nákladů však některé developery uvrhly do platební neschopnosti, protože bankovní financování vyschlo a obchody se téměř zastavily.

Z evropských zemí zasáhla krize v realitním sektoru nejvíce právě Německo, upozornila agentura Reuters. V dalších zemích jsou potíže znát v Číně nebo ve Spojených státech. Pracovní místa jsou tam stále více ohrožena a sektor volá po mimořádné pomoci.

Problémy na trhu komerčních realit ohrožují také banky. Obavy z napojení na tento sektor nyní sílí a německé banky jsou pod stále větším drobnohledem investorů. Akcie Deutsche Pfandbriefbank v pátek klesly na rekordní minimum. Začátkem minulého týdne banka oznámila, že zvýšila rezervy na pokrytí případných ztrát kvůli slabému trhu s komerčními nemovitostmi, uvedla agentura Bloomberg.