Realitní poradci DTZ jsou na prodej

kanceláře, reality

kanceláře, reality Zdroj: freedigitalphotos.net

Na světovém trhu realitního poradenství se schyluje k dalšímu velkému přesunu majetku. Australská skupina UGL totiž prodává konzultantskou firmu DTZ, která v oboru patří mezi největší hráče rovněž v Česku. Hodnota transakce může převýšit jednu miliardu amerických dolarů.

Kolem obchodu panuje vzrušená atmosféra. Minulý týden UGL oznámila, že nabídku na prodej DTZ stahuje. Nedostala prý dobré návrhy. Australský zpravodajský server Theaustralian.com.au ale v pondělí napsal, že přes víkend se vše změnilo a prodej je zase ve hře.

Nabídku podali američtí investorští dravci Warburg Pincus a TPG Capital. O koupi DTZ se původně zajímaly rovněž firmy Ares Management a Onex. V prvním nabídkovém kole, po němž UGL oznámila, že prodej ruší, ale nakonec dala závaznou nabídku jen TPG.

Australanům se ale jejich návrh nelíbil. Byl totiž o 300 milionů dolarů nižší, než kolik si představovali. Podle australského serveru chtějí za DTZ inkasovat kolem 1,3 miliardy dolarů. Australané vlastní původem britskou DTZ sotva tři roky. Prodej konzultantů jim má pomoci vyspravit díry ve vlastním hospodaření.

Rok 2011, kdy australská skupina DTZ kupovala, se mezi realitními poradci uskutečnila ještě jedna velká změna. Společnost Jones Lang LaSalle, která dnes vystupuje už jen pod zkratkou JLL, tehdy koupila konkurenční firmu King Sturge. Také tento obchod ovlivnil realitní byznys v Česku.