Rekordní projekt. Central Group postaví v Praze novou čtvrť

Logistický areál Westpoint Distribution Park

Logistický areál Westpoint Distribution Park Zdroj: Immofinanz

Logistický areál Westpoint Distribution Park
Logistický areál Westpoint Distribution Park
Logistický areál Westpoint Distribution Park
Logistický areál Westpoint Distribution Park
Logistický areál Westpoint Distribution Park
5
Fotogalerie
Větší projekt developerská společnost Central Group miliardáře Dušana Kunovského ještě nepostavila. Na nově získaných pozemcích v Praze 6 zbourá stávající logistický areál Westpoint a místo něho postaví zcela novou čtvrť o dvou až třech tisících bytech. Demolice budov ale nezačne dřív než za pět let. Miliardář současně zvažuje, že uvede firmu na burzu.

„Central Group ještě nikdy větší projekt neměl,“ řekl deníku E15 Kunovský. Konkrétní objem investice je podle něj zatím těžké upřesnit. Bezpečně ale bude v miliardovém řádu. Konečná částka bude mimo jiné záviset na tom, nakolik se bude Central Group podílet na výstavbě školy, kterou chce v lokalitě mít. Ve čtvrti počítá i s nákupními ulicemi.

Galerie: Zatím na pozemcích stojí logistický areál

Na 130 tisíc metrů čtverečních lukrativních pozemků mezi Evropskou ulicí a Letohrádkem Hvězda koupil Central Group nedávno od rakouského developera Immofinanz. „Cena se pohybovala mezi půl miliardou a miliardou korun,“ dodal majitel firmy. Přiznává, že pro akvizici se rozhodl také kvůli nedaleko dokončovanému metru. A protože lokalita je vysoce atraktivní, přikoupil vedle další menší parcelu.

Nyní byznysmena čeká několik let přípravy projektu, který ještě nemá ani vizualizace. Zatím o něm Kunovský pouze prozradil, že bude obsahovat byty ve vysokém standardu. Developer navíc musí rovněž prodělat martyrium změny územního plánu. Ten stávající totiž v lokalitě počítá jen se sklady.

Dvoumiliardový projekt na Žižkově

Mezitím ale Kunovský na vavřínech neusne. Aktuálně dává do prodeje již stavěný dvoumiliardový projekt na Žižkově u Olšanské ulice, který v pondělí představil na tiskové konferenci. Kunovský na něj sází natolik, že si v něm jako privátní investici osobně pořídil 90 bytů, které nabídne k pronájmu. Další miliardový projekt s luxusními byty chystá developer na Kavčích Horách.

Novou změnou v dění kolem Central Group je rovněž změna domicilu mateřské firmy, přes kterou Kunovský skupinu ovládá. Aktuálně ho přesunul z Malty na Kypr. „Má to efekt z hlediska našeho nastavení na působení v zahraničí,“ říká developer, který ještě nedávno pracoval na přípravě bytových projektů i v Rusku. Nyní však připouští, že kvůli ekonomické a politické situaci příprava tamních projektů trochu usnula.

„Zároveň chci, aby firma byla napříště nastavená na vstup na burzu,“ dodal Kunovský. Aktuální vstup na parket ale prý zatím není. Rovněž kvůli odrazujícím příkladům realitních firem ECM či Orco.