Romanovy věže na Lužinách mohou být problém, míní magistrát

Model stavby věžových domů u obchodního centra Lužiny

Model stavby věžových domů u obchodního centra Lužiny Zdroj: cenia.cz

Pražský magistrát rozhodl, že proti stavbě polyfunkčních věžových domů na Lužinách byly vzneseny tak závažné připomínky, že záměr musí být posouzen podle zákona o vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Na dotaz E15.cz to uvedl mluvčí magistrátu Jakub Stadler. Míč ohledně dalšího vývoje je nyní na straně oznamovatele stavby – společnosti YIT Stavo. Ten zatím nereagoval.

„Závěr o nutnost řízení EIA jsme odeslali, žadatel zatím nijak nereagoval. Neumíme proto odpovědět na otázku dalších termínů,“ dodal mluvčí magistrátu.

Kontroverzní projekt deník E15 a server E15 cz. sleduje od samého počátku. Podle zjištění deníku E15 se vše točí kolem lidí blízkých vlivnému manažerovi a bývalému šéfovi ČEZ Martinovi Romanovi.

Právě jeho manželka Lenka vlastní polovinu Obchodního centra Lužiny, které teď s využitím Romanových peněz prodělává výraznou rekonstrukci.

Záměr počítá s výstavbou pěti 16 podlažních domů s 303 byty, 467 parkovacími stáními a kancelářemi, které chce soukromý investor City West Investors přilepit k rekonstruovanému nákupnímu středisku Lužiny.

Kritici tvrdí, že již nyní přetížená oblast Lužin tuto stavbu kapacitně neunese. Magistrát posuzoval vyjádření 17 zainteresovaných subjektů a 228 připomínek od veřejnosti.

Hlavní parametry chystaného projektu

Základní parametry polyfunkčních domů na LužináchZákladní parametry polyfunkčních domů na Lužinách | YIT Stavo

Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy - odbor životního prostředí

Problém: Benzoapyren, ztráta zeleně i stín

Pro posouzení EIA má pádné argumenty. Například to, že stavba má být umístěna do území, kde dochází k překročení imisních koncentrací benzoapyrenu. (Benzoapyren je látka v ovzduší, která je podle vědeckých výzkumů velkým nebezpečím pro malé děti i těhotné ženy, respektive vývoj jejich plodu. Kromě jiných zdrojů se na jeho výskytu podílejí výfukových plyny zvláště ze vznětových motorů automobilů – pozn. red.).

Potíže může způsobit i hlučnost, kdy v období stavby se předpokládá až 900 jízd nákladních automobilů za 24 hodin (mj. další benzoapyren – pozn. redf), dále zastínění přízemních místností okolních domů a odstranění zeleně. „Proto nelze vyloučit, že stavba může mít významný vliv na životní prostředí a obyvatelstvo,“ vysvětlil magistrát, proč plán poslal do posouzení EIA.

Jednoznačně se proti stavbě postavila i radnice Prahy 13, v čele se starostou Davidem Vodrážkou. „Naše negativní stanovisko samozřejmě trvá. Nově nás nikdo v záležitosti stavby polyfunkčních domů u OC Lužiny nekontaktoval,“ odpověděl na dotaz E15.cz mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.

Také Spolek občanských sdružení jihozápadního města s výstavbou věží zásadně nesouhlasí. „Řízení je nutné neustále sledovat, protože developer se jistě pokusí obejít své povinnosti a stavbu zahájit. Navíc již téměř dokončené OC Lužiny je na stavbu věží připravené, například chybějícími okny v místě, kde věže mají stát,“ upozornil E15.cz jednatel sdružení Petr Kučera.

Jak dříve deník E15 uvedl, investorem dvou víceúčelových věží má být firma City West Investors, jež přes své projektové firmy vlastní příslušné pozemky.

V obou projektových společnostech má pětiprocentní podíl Karel Kopp, Romanův spolupracovník z byznysu z devadesátých let. S Romanovými teď Kopp spolupracuje na rekonstrukci „obchoďáku“ na Lužinách. Podíly v obchodním centru má přitom v zástavě Komerční banka, někdejší Koppův zaměstnavatel.