Rostoucí cena práce srazila hospodaření české a slovenské Skansky, prodělala 334 milionů

Kancelářské centrum Praga Studios postavené v Praze-Karlíně developerskou společností Skanska Property.

Kancelářské centrum Praga Studios postavené v Praze-Karlíně developerskou společností Skanska Property. Zdroj: Skanska Property

Skanska
Kancelářské centrum Praga Studios postavené v Praze-Karlíně developerskou společností Skanska Property.
Kancelářské centrum Praga Studios postavené v Praze-Karlíně developerskou společností Skanska Property.
4
Fotogalerie

Stavební firma Skanska ČR a Slovensko loni spadla z předloňského čistého zisku 202,1 milionu korun do ztráty 334,1 milionu korun. Tržby meziročně klesly o tři procenta na 8,04 miliardy korun, téměř 95 procent tržeb firma vytvořila v Česku. Provozní náklady meziročně vzrostly o 297 milionů korun na 8,47 miliardy.

"V uplynulém roce se stavebnímu průmyslu poměrně dařilo, nicméně byl poznamenán rostoucí cenou stavebních prací, nedostupností některých materiálů a v neposlední řadě i nedostatkem lidských kapacit. Investovali jsme proto do nových stavebních strojů a do digitalizace projektového řízení zakázek, abychom byli schopni dodržet veškeré smluvní zakázky," uvedl ve zprávě prezident obchodní jednotky Skanska ČR a SR Michal Jurka.

K největším stavbám v silničním stavitelství patřil loni pokračující projekt slovenské dálnice D1 v úseku Budimír - Bidovce. V Česku to byly dálniční úseky na D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Přerovem a mezi Brnem a Kývalkou a na D11 prvních osm kilometrů od Prahy na Hradec Králové.

V pozemním stavitelství šlo například o bytové projekty Port Karolina v Praze 8 nebo Čtvrť Emila Kolbena v Praze 9. Firma rovněž dokončila administrativní komplex Visionary v pražských Holešovicích. V Karlíně stavěla kancelářskou budovu Praga Studios.

Skanska patří k největším stavebním společnostem v Česku a na Slovensku. Zabývá se hlavně silničním a železničním stavitelstvím a betonovými konstrukcemi. Její dceřiné společnosti se zaměřují i na stavbu bytů a komerčních nemovitostí převážně v Praze.

Skupina je součástí světového koncernu Skanska se sídlem ve Švédsku. V roce 2000 Skanska získala kontrolní podíl ve společnosti IPS. Počet zaměstnanců ve firmě loni meziročně klesl o osm procent na 2275.

Podle výše tržeb byl lídrem českého stavebního trhu loni Metrostav, meziročně mu tržby vzrostly o 9,7 procenta na 21,5 miliardy korun. Čistý zisk meziročně klesl o 7,6 procenta na 363,2 milionu korun. Podle tržeb následovaly Eurovia CS (16,7 miliardy korun) a Strabag (12,2 miliardy korun). Skanska je na čtvrtém místě.