Rusové vyrukovali na stavbaře ze Zlínska. Chtějí téměř dvě miliardy za stavbu elektrárny

Otrokovická stavební firma PSG-International odmítá insolvenční řízení, kterému čelí od konce března, a to na návrh ruské investiční společnosti UPUP. (ilustrační foto)

Otrokovická stavební firma PSG-International odmítá insolvenční řízení, kterému čelí od konce března, a to na návrh ruské investiční společnosti UPUP. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš_E15

Stavební firma údajně dluží ruské společnosti téměř 67 milionů eur, tedy zhruba dvě miliardy korun. (ilustrační foto)
PSG-International podle návrhu čerpala peníze za neprovedené práce na stavbě paroplynové elektrárny Poljarnaja u města Salechard. PSG-International považuje insolvenční návrh za nedůvodný a šikanózní. (ilustrační foto)
Navrhovatel podle moravské firmy neuvádí žádné skutečnosti prokazující úpadek firmy, neprokazuje své údajné pohledávky. (ilustrační foto)
PSG-International ve svém vyjádření poukázala na to, že byla stavěna elektrárna, která neměla zajištěný odbyt. (ilustrační foto)
Česká exportní banka ukončila financování devítimiliardového projektu, důvodem bylo podezření na finanční machinace ze strany společnosti UPUP. (ilustrační foto)
6
Fotogalerie

Otrokovická stavební firma PSG-International odmítá insolvenční řízení, kterému čelí od konce března, a to na návrh ruské investiční společnosti UPUP. Společnost PSG-International nemá vůči navrhovateli žádné závazky, není v úpadku a neexistují jakékoliv důvody pro zjištění jejího úpadku, uvedla společnost ve svém vyjádření k insolvenčnímu návrhu.

Stavební firma údajně dluží ruské společnosti téměř 67 milionů eur, tedy zhruba dvě miliardy korun. PSG-International podle návrhu čerpala peníze za neprovedené práce na stavbě paroplynové elektrárny Poljarnaja u města Salechard. PSG-International považuje insolvenční návrh za nedůvodný a šikanózní.

Navrhovatel podle PSG neuvádí žádné skutečnosti prokazující úpadek firmy, neprokazuje své údajné pohledávky, uvádí nepravdivé a zavádějící informace o obchodních vztazích mezi PSG-International a navrhovatelem a zamlčuje informace o svém neúspěšném pokusu domoci se plnění z údajných pohledávek uplatňovaných v insolvenčním návrhu v nalézacím řízení. Společnost UPUP je v insolvenci.

PSG-International ve svém vyjádření poukázala na to, že byla stavěna elektrárna, která neměla zajištěný odbyt. Česká exportní banka ukončila financování devítimiliardového projektu, důvodem bylo podezření na finanční machinace ze strany společnosti UPUP. PSG-International dva roky poté, v roce 2015, odstoupila od smlouvy, podle svého vyjádření se dva roky po přerušení projektu starala o zajištění a konzervaci staveniště, po odstoupení od projektu provedla řádné vyúčtování.

"Navrhovatel se nyní pokouší tvrdit, že žádné vyúčtování neobdržel a že má za společností PSG International pohledávku," uvedla firma. Tato věc se řeší v nalézacím řízení u soudu. "O nalézacím řízení mezi navrhovatelem a společností PSG-International navrhovatel v insolvenčním návrhu zřejmě záměrně mlčí, když si musí být vědom, že takto sporná ´pohledávka´ v České republice způsobilá k zahájení insolvenčního řízení není," uvedla firma.

Podle insolvenčního návrhu poslal investor UPUP na účet PSG-International 225 milionů eur. Stavební firma udělala stavební a montážní práce či dodala stavební materiál v hodnotě 159 milionů eur. Pro Českou exportní banku je krach projektu jedním z největších problémů posledních let. Škodu bude muset zřejmě uhradit státní pojišťovna EGAP.