Ruští diplomaté jsou pryč, ale návrat pozemků ve Stromovce zůstává u ledu

Pozemek v pražské Stromovce patřící České republice s pěti bytovými domy ve vlastnictví Ruska. Praha chce pozemek vrátit zpět Pražanům.

Pozemek v pražské Stromovce patřící České republice s pěti bytovými domy ve vlastnictví Ruska. Praha chce pozemek vrátit zpět Pražanům. Zdroj: Profimedia.cz

Ruské velvyslanectví v Praze
Náměstí přilehlé k ruské ambasádě nese jméno ruského opozičního politika Borise Němcova zastřeleného v roce 2015 v centru Moskvy.
Ruská ambasáda v Praze
4
Fotogalerie

Osazenstvo ruského velvyslanectví v reakci na kauzu Vrbětice ke konci května zeštíhlelo o tři čtvrtiny, ale na rozloze „ruského městečka“ v pražské Bubenči to nic nezměnilo. Ani po necelých dvou měsících se neposunula jednání o návratu pozemku ve Stromovce, na kterém stojí bytové domy patřící Rusku. O návrat zelených ploch zpět občanům k užívání usiluje Praha, která k tomu vládu vyzvala v polovině dubna.

Ministerstvo zahraničí nechce předjímat, zda lze pozemky – ač patří státu – požadovat zpět. „Této záležitosti se pravděpodobně začneme věnovat až po jednání pana ministra Jakuba Kulhánka s panem primátorem Zdeňkem Hřibem. Jejich schůzka musela být přeplánována a momentálně hledáme náhradní termín,“ informovala mluvčí rezortu Eva Davidová.

„Začali jsme to řešit v době, kdy nastupoval nový ministr, a celkem chápu, že má teď vícero priorit,“ připouští Hřib. „Pevně doufám, že se k tomu dostaneme v horizontu budoucích měsíců,“ dodal.

Pražští radní se na výzvě usnesli záhy po zveřejnění informace, že ruští agenti způsobili výbuch muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Praha chce vrátit do veřejného užívání pozemek v těsném sousedství ruského velvyslanectví a parku Stromovka, na kterém stojí pět bytových domů. Na rozdíl od sousedního pozemku, který i s budovou ambasády patří kompletně Rusku, náleží tento menší pozemek České republice.

„Proč má mít velvyslanectví Ruska stále pozemek okupovaný od invaze v srpnu 1968? Tehdy vojska Varšavské smlouvy zabrala část Stromovky a už to tak zůstalo,“ řekl v dubnu předseda koaliční Prahy sobě Jan Čižinský, jenž výzvu inicioval. „Teď je chvíle tento pozemek od Ruska získat zpět pro obyvatele a návštěvníky Prahy,“ dodal.

Problémem ovšem je, že na těchto pozemcích stojí pět domů, které patří Rusům. Ti je dostali do vlastnictví loni spolu s desítkami dalších nemovitostí. Ministerstvo zahraničí se v rámci řešení kauzy s obchodováním s byty rozhodlo, že budovy a stavby, které Rusko, respektive Sovětský svaz postavil a prokazatelně zaplatil, se přepíšou v katastru nemovitostí na ruskou stranu. To samé mělo udělat Rusko ve prospěch Česka v Moskvě.

Mapka – pozemky Ruské federace v PrazeMapka – pozemky Ruské federace v Praze|E15

Praha požaduje, aby už stát nepřeváděl další nemovitosti do vlastnictví Ruska. Kromě toho chce omezit počet parkovacích míst pro ruské diplomaty tak, aby to odpovídalo kapacitě parkování pro české diplomaty v Moskvě.

Ruská federace vlastní v Bubenči 33 budov a k tomu další desítky nemovitostí, včetně pozemků, zahrad či garáží. Kromě budovy velvyslanectví je to několik bytových domů i historických vil včetně domu po bývalém československém prezidentovi Edvardu Benešovi. Rusko také vlastní budovy v Brně a v Karlových Varech a v jeho majetku je i rekreační středisko u Sázavy.