Satpo prodává část projektu Sacre Coeur

První bytový dům z projektu Sacre Coeur (tmavě šedý vpravo) dostavěla firma Satpo Development před třemi lety

První bytový dům z projektu Sacre Coeur (tmavě šedý vpravo) dostavěla firma Satpo Development před třemi lety Zdroj: E15 Anna Vackova

Pražský stavitel bytů Satpo Development se snaží zbavit části jednoho ze svých klíčových projektů Sacre Coeur na jižním svahu pražského Strahova. Prostřednictvím realitní firmy Knight Frank nabízí k prodeji pozemky na výstavbu dvou bytových domů, která měla podle původního harmonogramu začít za rok.

„Pozemek pro třetí etapu je na prodej, protože se chceme soustředit na realizaci druhé etapy a nového projektu Rezidence Na Malvazinkách. Dalším důvodem je velikost pozemku, která pro nás není dostatečná,“ řekla deníku E15 marketingová manažerka firmy Dagmar Pokorná.

První fáze projektu Sacre Coeur byla dokončena v roce 2009 a ještě se doprodává. Druhou etapu teď Satpo začalo nabízet v předprodeji, stavět chce začít na jaře.

Podobně jako někteří jiní developeři, označující své projekty za luxusní, sáhlo i Satpo kvůli nízké poptávce v posledních letech ke snížení cen. Před třemi lety nabízel developer metr čtvereční v Sacre Coeur v průměru za 80 tisíc korun. V loňském roce avizoval velké slevy, avšak ceník volných bytů nezveřejnil a klientům jej sděloval jen při osobním jednání. Ani dnes Satpo svoji cenovou hladinu neodhaluje. „Sacre Coeur 2 nabízí různé typy jednotek v cenové relaci od 2,8 do 25 milionů korun bez DPH,“ doplnila Pokorná.

I když developer označuje své projekty za exkluzivní, mezi majiteli bytů i odborníky z realitního trhu zaznívají kritická slova. Například jeho žižkovský projekt Rezidence Jeseniova má kvůli špatně zasazené stavbě do terénu problémy s osvětlením některých bytů ve dvou z celkem čtyř rezidenčních věží. „Byty mají málo světla, protože část projektu je otočená do svahu Parukářky,“ popisuje jeden ze stavařů, který se podílel na výstavbě. Majitelé bytů ve starším projektu Rezidence Pod Krocínkou v Praze 9 kvůli vyřízení reklamací dokonce zvažují, že si najmou advokátní kancelář.