Severní Čechy: Čerpání ekomiliard se letos v podstatě zastavilo

Mostecké jezero čekají dokončovací práce

Mostecké jezero čekají dokončovací práce

Pouhé dva projekty, silnice spojující Bílinu s Kostomlaty a cyklostezku Libouš, v celkové výši 130 milionů korun budou s největší pravděpodobností letos utraceny v severozápadních Čechách z prostředků, které zbývají v tzv. patnácti ekomiliardách. Ty přitom slouží na projekty, jenž prostřednictvím velkých rekultivačních a infrastrukturních investic mají vrátit těžbou hnědého uhlí zničenou krajinu severozápadních Čech k novému využití.

Na uvolnění prostředků v severozápadních Čechách čeká řada projektů za zhruba 3,6 miliardy korun. Již příští týden by se podle informací E15 měla ve vládě projednávat zpráva ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), která by měla definovat prioritní projekty, které tato část ČR nutně potřebuje dokončit.

Nervozita v regionu je značná. „Nevím o žádném jiném projektu, který má pro mostecko a okolí tak zásadní význam “, říká primátor Mostu Vlastimil Vozka na adresu čekajícího balíku projektů souvisejících s jezerem Most. Podle informací E15 se do této věci hodlá vložit i europoslanec a předseda Hospodářská sociální rada Ústeckého kraje Richar Falbr, který se chce na toto téma setkat s premiérem Jiřím Rusnokem. „Pokud se uskuteční, budeme rozhodně požadovat, aby ministerstvo financí zrychlilo proces uvolňování prostředků,“ říká Helena Veverkova, členka vládou zřízené meziresortní komise, která na rozdělování 15 miliard dohlíží.

Jezero Most čeká poslední etapa

Jak před časem informoval týdeník Euro, největší „projektový čekatel“ jezero Most bude letos v podstatě dokončeno a nyní čeká na odstartování zavěrečných projektů. „Jde zejména o silnice spojující město Most s lokalitou budoucího jezera, o obnovení těžbou zrušených silnic z Mostu do přilehlých Braňan a Mariánských Radčic a o vybudování inženýrských síťí“, vysvětluje primátor Vlastimil Vozka. „Tyto projekty budou stát téměř jednu miliardu korun a bez nich by celé jezero a i okolí byla pouze velká díra plná vody bez lidí a možného budoucího využití,“ dodává Vlastimil Vozka.

O uvolnění 15 ekomiliard rozhodla v roce 2002 tehdejší vláda Miloše Zemana s tím, že prostředky budou průběžně uvolňovány z privatizačních výnosů. Z této sumy se dosud utratilo na 179 projektů více než 7,4 miliardy, přes 3,2 miliardy bude stát 50 aktuálně realizovaných projektů. „V materiálu pro vládu ministerstvo průmyslu a obchodu přesně popisuje kolik a za co bylo již utraceno a co by mělo být ještě uděláno,“ říká Vladimír Šanda z ministerstva průmyslu a obchodu.