Singapurský fond GLP staví v Ostravě sklady za miliardu. Ve hře o nájemce je také Amazon

Vizualizace logistického areálu společnosti GLP v Ostravě

Vizualizace logistického areálu společnosti GLP v Ostravě Zdroj: GLP

Vizualizace logistického areálu společnosti GLP v Ostravě
Vizualizace logistického areálu společnosti GLP v Ostravě
Vizualizace logistického areálu společnosti GLP v Ostravě
4
Fotogalerie

V těsné blízkosti dálnice D1 v Ostravě začal vznikat nový logistický areál, do kterého investuje singapurský fond GLP. Ten ve světě spolupracoval i s internetovým obrem Amazonem. Tento největší světový e-shop zařadil Ostravu na mapu lokalit pro možnou expanzi.

Je to první tuzemský projekt pod hlavičkou skupiny GLP poté, co letos singapurský fond za jednu miliardu eur převzal ve střední a východní Evropě byznys realitní společnosti Goodman. Záměr stavět v Ostravě se začal chystat ještě před touto transakcí. 

„Projekt odráží naše rostoucí ambice v České republice, které jdou ruku v ruce s naším programem dalšího rozvoje ve střední a východní Evropě,“ uvedl Jan Palek, šéf GLP pro Česko a Slovensko. 

Nový průmyslový park v Ostravě má mít 94 tisíc metrů čtverečních. Investice vyjde na čtyřicet milionů eur, zhruba 1,1 miliardy korun. 

Moravskoslezská metropole se dostala mezi destinace, které americký Amazon zvažuje pro vybudování dalších velkoskladů. GLP i Goodman s Amazonem po světě na řadě realitních projektů spolupracovaly. Jednání v Ostravě však nikdo nepotvrdil. „Bez komentáře,“ odpověděl na otázku týkající se nynější spolupráce s Amazonem Palek. Podle informací serveru E15.cz však projekt GLP patří mezi varianty, které Amazon zvažuje.

Ostrava patří mezi oblíbené lokality stavitelů skladů a výrobních hal. Ve městě a okolí staví své projekty například společnosti CTP a Contera. Výstavbu tam plánuje rovněž skupina P3. 

V Singapuru sídlící GLP patří mezi největší světové hráče v oboru průmyslových realit. Skupina spravuje majetek za 89 miliard dolarů. Globálně jí patří 630 logistických parků, které mají k pronájmu 62 milionů metrů čtverečních.