Skanska bude propouštět

Skanska

Skanska Zdroj: Sedmicka

Stavební společnost Skanska chce změnit strukturu výstavby bytů v severských zemích, České republice a na Slovensku. Společnost to dnes podle agentury Reuters zdůvodnila rostoucími náklady a poklesy prodeje. Důsledkem restrukturalizace bude propouštění.

Skupina se sídlem ve Švédsku oznámila, že v souvislosti se změnami zruší 150 pracovních míst, z toho 110 ve Švédsku. Jednorázové náklady restrukturalizace budou v druhém čtvrtletí obnášet 380 milionů švédských korun (zhruba 1,1 miliardy Kč). „Dosáhneme trvalých ročních úspor ve výši 180 milionů (švédských) korun,“ uvedla Skanska.

V Česku a na Slovensku Skanska ale propouštění ani jiné systémové změny nechystá, sdělila ředitelka odboru prodeje a marketingu Skanska Reality Naděžda Ptáčková. V obou zemích zaměstnává Skanska více než 5200 lidí. Podle Ptáčkové se organizační změny týkají pracovníků ve Švédsku, Finsku a Norsku.

Firma je největší skandinávské stavební společnost. Kromě Česka, Slovenska a Skandinávie působí například v USA, Jižní Americe a Velké Británii. V Česku patří mezi největší stavitele bytů v Praze. Loni prodala v hlavním městě 407 nových bytů, což byl meziročně mírný pokles.