Skanska prodává část byznysu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Lee Cannon CC BY-SA 2.0 Flickr

Stavební koncern Skanska se rozhodl dále zeštíhlit své aktivity v Česku a na Slovensku. Firma prodává závody Prefa a Speciální zakládání ze své divize betonových konstrukcí. Tedy z části podniku, jejíž manažeři manipulovali s účetnictvím a přispěli ke ztrátě společnosti za loňský rok ve výši 888 milionů korun.

„Další rozvoj Prefy a Speciálního zakládání není vzhledem k tržní situaci z dlouhodobého hlediska naší prioritou,“ sdělila k důvodům prodeje mluvčí Skansky Lucie Laňková. S kým Skanska vyjednává a kdy počítá se završením prodeje, již zástupkyně stavební společnosti neupřesnila. Dodala jen, že odchod z těchto aktivit souvisí se stavem trhu a strategií Skansky, nikoli se zmíněnou účetní lapálií.

V případě Prefy se Skanska zbavuje výroby železobetonových prefabrikovaných konstrukcí, v tuzemsku nejznámějších coby základní stavební prvek panelových domů. Je to ale také například produkce studničních skruží nebo protihlukových stěn. Ve hře jsou provozovny Skansky v Praze Uhříněvsi, ve Štětí, v moravském Tovačově a v Třinci.

V minulosti se podobné výroby v České republice také zbavil konkurenční Strabag. Jedním z lídrů tohoto trhu je v Česku původem německá společnost Goldbeck. Velkou část oboru ovšem v současnosti tvoří většinou menší firmy s domácími vlastníky.

„Slabší společnosti mají většinou české vlastníky a ti mají k firmě často úplně jiný vztah než zahraniční společností najatý manažer,“ uvedl jeden z významných hráčů na trhu, který si nepřál být jmenován.

Skanska se již v minulých letech v Česku snažila prodat svou dceřinou firmu Skanska Facility, která dělá správu budov. Kupec se ale nakonec nenašel.