Skanska staví nové kanceláře

Rekostrukci Mánesa provádí společnost Skanska

Rekostrukci Mánesa provádí společnost Skanska Zdroj: Tereza Capkova

Developerská firma Skanska Property učinila první zářez na pražském Smíchově, který patří v metropoli mezi lukrativní kancelářské lokality. Developer tam totiž s využitím sil stavařů ze sesterské Skansky začal budovat administrativní budovu s názvem Riverview, která nabídne k pronájmu sedm tisíc metrů čtverečních. Výši investice stavební firma nesdělila.

„Na pozemku, který jsme zakoupili v roce 2008, stavíme energeticky úspornou administrativní budovu, která poskytne vyšší kvalitu a významné úspory za stejné nájemné, jaké je v této lokalitě běžné,“ uvedla prezidentka Skanska Property Czech Republic Marie Passburgová. Developer bude chtít získat pro budovu mezinárodní certifikát Leed minimálně na úrovni Gold.

Projekt mezi ulicemi Svornosti, U Železničního mostu a Hořejší nábřeží ve svém názvu odkazuje k Vltavě, developer se však případných komplikací kvůli záplavám neobává. „Při současných povodních voda nedosáhla ani k bariérám a na našem pozemku, který je docela vysoko, už nebyla vůbec,“ uvedla manažerka Skanska Property Alexandra Tomášková.

Firmy se vrací do kanceláří v centru

V centru Prahy se právě staví sedmdesát tisíc metrů čtverečních kanceláří, ještě více jich podle poradenské firmy Cushman & Wakefield developeři připravují. V centru hlavního města jsou proto nájmy za kanceláře na historicky nejnižší úrovni od vzniku České republiky. Trend návratu společností do center měst je patrný i v západních zemích. Firmy mimo jiné poznaly, že elektronická komunikace jim z kanceláří na okrajích měst nestačí. Byznys se totiž podle Cushman & Wakefield bez osobního setkávání neobejde.

Marie Passburgová: Překvapilo mě, jak obtížné je koupit tady pozemky a něco na nich stavět

Dan Ťok: Skanska z českého stavebního trhu neodejde