Skanska udělala v Polsku miliardový obchod

Skanska

Skanska Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Švédská stavební skupina Skanska prodala v polské Vratislavi kancelářskou budovu nazvanou Green Day, a to ještě před jejím dokončením. Realitní fond řízený společnostmi Investec Bank a GLL Real Estate Partners jí koupil za 43 milionů eur, tedy zhruba za 1,1 miliardy korun.

Stavba nabízí k pronájmu 16 tisíc metrů čtverečních, kancelářská část budovy už je plně pronajatá. Skanska začala se stavbou v roce 2012, dokončení plánuje na první čtvrtletí 2014. Po kancelářských projektech Green Towers a Grunwaldzki Center jde o třetí kancelářské centrum, které švédský developer ve Vratislavi staví.

Budova získala předběžný mezinárodní certifikát Leed na úrovni Gold, což podle Skansky znamená potvrzení dobrých pracovních podmínek pro zaměstnance a nízké provozní náklady budovy.

Skanska je v Česku známá hlavně jako stavební firma, také na tuzemském trhu však prostřednictví společnosti Skanska Property Czech Republic působí i jako developer.

Rovněž této české developerské odnoži Skansky se minulý rok podařil dobrý obchod, když prodala „zelenou“ budovu City Green Court na Pankráci německému fondu Deka za 1,3 miliardy korun. Nedávno začala Skanska Property stavět v Praze na Smíchově novou administrativní budovu Parkview.