Skanska utíká Sekyrovi z Opatova. Staví si sídlo v Karlíně

Vizualizace nového sídla Skansky nazvaného Corso Court

Vizualizace nového sídla Skansky nazvaného Corso Court Zdroj: Skanska

Všechny tři tuzemské dcery švédského stavebního koncernu Skanska se příští rok přestěhují do nové budovy Corso Court v Karlíně. Zpráva určitě nepotěšila realitního podnikatele Luďka Sekyru, jehož kancelářské centrum v Praze na Opatově zůstane po odchodu Skansky poloprázdné.

„Jednáme nyní o prodeji budovy i s případným diskontem,“ řekl výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle. Skanska si na Opatově původně pronajala 15 tisíc metrů čtverečních, tedy téměř celou budovu. Postupem času ale své využité plochy zmenšovala a přenechávala uvolněné kanceláře dalším firmám, čímž snižovala náklady na pronájem.

Skanska podle Anderleho na Opatově historicky platila kolem 410 korun za metr čtvereční, k čemuž se postupně ještě přidalo navýšení o inflaci. To je výrazně více, než za kolik se v lokalitě kanceláře pronajímají teď. Sekyrova firma hájí cenu tím, že na sebe vzala investice do interiérů kanceláří, které následně rozpustila v nájemném. Přesto však Anderle připouští, že jsou poplatky Skansky za tamní prostory trochu přemrštěné.

Na Opatov se Skanska přestěhovala na začátku roku 2009, tedy rok poté, co se ze stavební firmy poroučeli manažeři v čele se Zdeňkem Burdou. Mezi důvody pro jejich odvolání byly podle informací deníku E15 právě také podmínky nájmu u Sekyry.

Zajímavé je, že se Skanska nastěhovala k developerovi, s nímž se v roce 2000 utkala v privatizačním boji o český stavební podnik IPS. Přestože se tehdy Sekyra snažil využít všech možných pák včetně kontaktů na politiky typu Ivana Langra nebo kmotra Františka Mrázka, ovládl IPS jen nakrátko. Nakonec na akvizici nedostal úvěr a přenechal firmu Švédům.

Vizualizace nového sídla Skansky nazvaného Corso CourtVizualizace nového sídla Skansky nazvaného Corso Court | Skanska

O tom, zda stěhování Skansky na Opatov souviselo s vazbami bývalých manažerů Skansky a Sekyry, představitelé stavební skupiny odmítají spekulovat. Šéf Skansky Dan Ťok jen připomíná údiv, jaký v oboru vzbuzoval fakt, že si jedna z největších stavebních firem nepostavila centrálu sama. Nyní to v Karlíně napravuje. Kancelářskou budovu Corso Court navrženou slavným španělským architektem Ricardem Boffilem si už Skanska staví. Zatímco stavební práce dodává stavařská část koncernu, developerem projektu je Skanska Property, která je developerem administrativních budov. Spolu s nimi bude v Karlíně sídlit ještě stavitel bytů Skanska Reality. Všechny tři sestry se v Česku pod jednou střechou potkají poprvé.

Dohromady Skanska v nové budově zabere polovinu z celkových 17 tisíc metrů čtverečních. Zbytek ploch hodlá obsadit poměrně rychle. Na tom bude také záviset, kdy developer prodá hotovou a obsazenou budovu investorovi. „Náš obchodní model zahrnuje divestici ideálně ve chvíli, kdy je projekt obsazen a téměř dokončen. Předpokládáme tak, že exit proběhne v roce 2015,“ uvedla mluvčí Skanska Property Lenka Kůsová.