Skanska získala pozemek v Karlíně, postaví 500 bytů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Lee Cannon CC BY-SA 2.0 Flickr

Developerská společnost Skanska Reality, která se zaměřuje na výstavbu bytů, udělala jednu z nejvýznamnějších akvizic posledních let. Za blíže neurčenou cenu koupila od Karlín Group a Ungelt Partners poslední velkou část karlínského projektu River Gardens.

V pražské Thámově ulici vznikne v šesti etapách 533 bytů. „První etapu projektu River Gardens Východ plánujeme uvést na trh již na přelomu 2015 a 2016,“ uvedla generální ředitelka Skanska Reality Naďa Ptáčková. Pro Karlín Group realitního podnikatele Serge Borensteina znamená prodej definitivní odchod z jednoho ze svých někdejších vlajkových projektů. Menší část projektu prodala firma předloni izraelskému developerovi Horizon. Ten už mezitím začal na pozemku stavět.

„Prodej poslední z fází projektu River Gardens nám umožní soustředit se na přípravu několika našich nových multifunkčních projektů v Karlíně a Holešovicích a nové rezidenční čtvrti v Modřanech,“ sdělil Borenstein. Právě v Modřanech jeho firma aktuálně připravuje projekt sedmi stovek bytů. Skanska Reality patří mezi největší pražské stavitele bytů je jediným zástupcem zahraničního kapitálu. Firma loni prodala 402 bytů, což znamenalo meziroční růst o 28 procent. Akvizice nových pozemků mají firmě umožnit mít v nabídce stabilně kolem 600 jednotek.

„Na nákup nových projektů máme vyčleněné finanční prostředky v řádech stovek milionů korun,“ dodala šéfka firmy Ptáčková. Developer má zájem hlavně o parcely v širším centru Prahy pro několik stovek bytů. Skanska již takto v minulých dvou letech koupila od Pražské správy nemovitostí projekt na Jarově, ve Strašnicích zase nakupovala od Orka. Sebevědomí Skansky se odvíjí od celkového růstu trhu. Developeři loni v hlavním městě zvýšili prodeje téměř o pětinu na šest tisíc bytů.