Smutné loučení Orca na pražské burze: kurz klesl 300krát

Zdroj: ctk

Více než desetileté působení developerské společnost Orco Property Group na pražské burze končí neslavně, shodli se analytici. První roky obchodování byly pro investory úspěšné, poté však nastal postupný propad kurzu z maximální úrovně 3500 korun až na současných 11 korun za akcii. Naposledy se s akciemi Orca bude na tomto trhu obchodovat v pátek.

„Působení Orca na pražské burze nakonec nedopadlo dobře. Ale ne všichni investoři nutně prodělali,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík. Od uvedení akcií na burzu v roce 2005 posílil do roku 2007 o téměř 200 procent.

Po nastartování hypoteční a nemovitostní krize v USA ale akcie Orca padaly ze 3500 korun až na nynějších 11 korun. Během posledních osmi let bylo jen málo časových úseků, ve kterých mohli akcionáři vydělat. Konec Orca na pražské burze znamená, že český akciový trh opouští bez náhrady další sektor, tentokráte nemovitostní, dodal.

Vývoj ceny akcií Orco od vstupu na pražskou burzu v roce 2005:

Vývoj akcií Orco od úpisu na Pražskkou burzuVývoj akcií Orco od úpisu na Pražskkou burzu | penize.cz

„Orco se potýká s velmi špatnými výsledky hospodaření. Firma se nyní blíží ke svému konci, a to i přes restrukturalizaci (směna dluhopisů do akcií) a změnu akcionářské struktury. Celkově bych hodnotil tento titul negativně,“ uvedl makléř Brokerjet ČS Josef Novotný. Tento akciový titul přinesl podle něj svým investorům celou řadu nejistot a zklamání, a to jak v podobě špatných výsledků, tak i prodejů majetku.

Firma rostla v bublině

„Orco by mělo být asi poučením svým příběhem developera - investora, který staví na stále větší a větší finanční páce, což lze jen v dobrých časech, v době růstu ekonomiky, cen nemovitostí a důvěry v budoucnost, a ukazuje, jak virtuální a vrtkavé je vnímání hodnoty na realitním trhu a možná i na trzích jiných,“ míní analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Do vypuknutím hypoteční krize v USA v roce 2007 bylo podle něj Orco příjemným letadlem, které navyšovalo úvěry jeden za druhým a mohlo tak činit díky rostoucím cenám nemovitostí, a tudíž díky rostoucí hodnotě zástav. Nebylo výjimkou, takto postupovalo řada developerů a banky i finanční trhy jim šly na ruku. Jízda se zastavila v roce 2007, od té doby kurz akcií jen klesal z 3500 korun na akcii na současných 11,30 koruny, tedy více než 300krát, podotkl.

Snižují náklady

Společnost svůj záměr opustit pražskou burzu ohlásila v červenci. Své rozhodnutí zdůvodnila nízkým objemem obchodů a snahou snížit náklady. S akciemi se bude nadále obchodovat na burze NYSE Euronext v Paříži a na burze ve Varšavě. Orco již v roce 2011 stáhlo akcie z burzy v Budapešti.

Orco vykázalo v prvním čtvrtletí letošního roku čistou ztrátu 54,4 milionu eur, tedy 1,5 miliardy korun. Hlavním důvodem byla ztráta kontroly nad německou dceřinou firmou GSG Group, kterou ovládl český podnikatel Radovan Vítek. Ten se letos stal největším akcionářem Orca, v němž má více než 30 procent a fakticky jej ovládá. Akcionáři firmy na konci května schválili snížení kapitálu na desetinu.