Soud zrušil konkurz na Arenu Hagibor, konkurenta Sazky při výstavbě haly

Neuskutečněný projekt arény

Neuskutečněný projekt arény Zdroj: acsw.cz

Soud zrušil po osmi letech konkurz na společnost Arena Hagibor, která před deseti lety chtěla konkurovat Sazce ve výstavbě multifunkční haly pro hokejové mistrovství světa v České republice v roce 2004.

Důvodem zrušení konkurzu je nedostatek majetku, z něhož nebylo možné uhradit ani celou odměnu konkurznímu správci, ale jen třetinu. Zbylou část z 95 tisíc korun odměny je povinen uhradit český stát, uvedla soudkyně Zuzana Svobodová v rozhodnutí. Firmu založenou v roce 2002 tak čeká nejspíše likvidace.

Hala měla stát v Praze 10 v lokalitě zvané Hagibor nedaleko nynějšího Rádia Svobodná Evropa . Toto místo spravované TJ Bohemians bylo první variantou, kde měla nová hala pro šampionát stát. Firma však nezískala stavební povolení a měla potíže i se svým finským investorem. Kvůli jejím potížím tak nakonec připadla úloha vystavět halu společnosti Sazka, která nechala halu zbudovat na jejím dnešním místě ve Vysočanech. Potíže tehdy vedly i k tomu, že původní termín pořádání šampionátu (2003) se posunul o rok, neboť Česko si pořadatelství na poslední chvíli vyměnilo s Finskem.

Ani Sazce ale hala nepřinesla štěstí. Kvůli prodražování její výstavby nebyla nakonec schopná splácet dluhopisy, které kvůli financování stavby vydala, a loni v květnu skončila Sazka i přes její padesátiletý monopol na číselné loterie v konkurzu. Dnes je z původní Sazky prázdná firma, neboť její loterní byznys koupila ve veřejné soutěži vypsané v rámci konkurzního řízení firma Sazka – sázková kancelář vlastněná rovným dílem skupinami PPF a KKCG.