Španělsko láká bohaté Rusy a Číňany: kupte si dům a zůstaňte

Španělsko

Španělsko Zdroj: Profimedia.cz

Právo k trvalému pobytu má ve Španělsku získat každý, kdo si koupí nemovitost za nejméně 160 tisíc eur (zhruba čtyři miliony korun). Po splasknutí realitní bubliny jsou ve Španělsku na prodej miliony nemovitostí. Ty mají být nyní prodány bohatým Rusům a Číňanům.

Když si koupíte nemovitost můžete zůstat navždy. Španělský premiér Mariano Rajoy věří, že našel řešení vážné krize bydlení ve své zemi. Jeho vláda v současné době zvažuje, že cizincům, kteří koupí byt nebo dům v hodnotě nejméně 160 tisíc eur, automaticky nabídne neomezené právo k pobytu.

Po nemovitostním boomu uplynulého desetiletí je současná krize nelítostná. Developerské společnosti oficiálně nabízejí 800 tisíc volných domů. Odborníci ale odhadují, že je na trhu dokonce 3,5 milionu nemovitostí.

Že vláda nyní láká například Číňany pobouřilo mnoho Španělů. Bojí se organizovaného zločinu a praní špinavých peněz. Španělské daňové orgány totiž nedávno odhalily čínskou mafii v průmyslové čtvrti v Madridu.

Španělský deník „La Vanguardia“ dokonce kritizoval, že Madrid nyní kopíruje praktiky, které jsou známé jen ve východní Evropě a v daňových rájích. Například na Seychelách si nový příchozí za 500 tisíc eur koupí s nemovitostí právo k pobytu. Totéž platí na Bahamách a Mauriciu.

Bohatí španělé odcházejí

Zatímco španělská vláda se nyní podbízí bohatým cizincům, bohatí Španělé stále častěji ze strachu o své peníze z domova odcházejí. Podle realitního agenta Johna Taylora, se například zdvojnásobil počet Španělů, kteří hledají byt v nejlepších lokalitách v Londýně. Populární je zejména Notting Hill a Kensington.