Spolumajitel Sika láme developerský trend: v Praze postaví nájemní byty

Komplex Luka Living-Smart Rental

Komplex Luka Living-Smart Rental Zdroj: Vizualizace Cama

U stanice metra Luka v Praze ve Stodůlkách vzniká dosud největší projekt nového nájemního bydlení. Za patnáctipodlažním věžákem s 215 byty stojí Vítězslav Vala, spolumajitel rodinné firmy Siko, velkého hráče na trhu s koupelnami. Se svými partnery investuje do stavby přes půl miliardy korun. Výstavbě činžovních bytů se přitom zatím developeři vyhýbali.

„Cílovou klientelou jsou jak mladí lidé, kteří se nemohou či zkrátka ani nechtějí vázat na jednom místě s třicetiletou hypotékou, rodiny, ale také korporátní klienti,“ řekl deníku E15 ředitel projektu Tomáš Kašpar. Ten v roce 2008 uvedl na trh jediný obdobný areál na Albertově, který dosud v metropoli vznikl.

Hotovo má být u stanice Luka v roce 2017, pronájmy se začnou nabízet už příští rok. „Finální ceník bude v příštím roce, ale předpoklad je, že cena se bude pohybovat od deseti eur za metr čtvereční měsíčně,“ dodal šéf projektu. Tvář projektu pochází z architektonické kanceláře CAMA Architekti.

Kromě kompletně zařízených bytů nabídne nízkoenergetický komplex nazvaný Luka Living rental apartments také osm tisíc metrů čtverečních komerčních ploch. Vala se společníky si od areálu slibují dlouhodobě roční výnos kolem šesti procent. Peníze na výstavbu si developer zajistil bankovním úvěrem.

Žádná konkurence

„Záměr určitě šanci na trhu má, a to už jen proto, že nemá v tuto chvíli víceméně konkurenci, jelikož podobné projekty u nás vznikají pomálu,“ soudí Iva Nováková, specialistka na bytový trh v poradenské společnosti JLL. Projekt v Stodůlkách získal Vala předloni. Původně patřil izraelskému developerovi Neocity, který po krachu svých velkorysých plánů vyklidil v Praze pozice.

Další developeři se zatím výstavbě nájemních bytů kvůli dlouhé návratnosti brání. Lídr trhu Central Group a Pražská správa nemovitostí místo toho začali nabízet takzvané investiční byty. Jejich princip spočívá v tom, že stavebník sice rezidenci prodá, majiteli však nabízí, že mu sežene nájemníka a tím garantuje výnos.

„Pro tento účel připravujeme dva projekty v širším centru Prahy v blízkosti metra, kde by tento model mohl fungovat,“ sdělil mluvčí Central Group Milan Jankovský. Konkurenční Finep pro změnu už před lety zaplnil díru na trhu družstevního bydlení.

Čakovice prožívají na Prahu nevídaný stavební boom