Správa nemovitostí začala Pentě slušně vydělávat

Vstup do oblasti správy nemovitostí se finančníkům z Penty vyplatil. Středoevropská skupina AB Facility, kterou Penta vybudovala okolo stejnojmenné české firmy, jim za loňský rok podle předběžných výsledků vydělala na provozní úrovni 166 milionů korun. Meziročně je to o 62 procent lepší výsledek. Ještě silněji na 2,4 miliardy korun narostly firmě tržby, sdělila mluvčí AB Facility Zuzana Wobořilová.

O loňský růst se postaraly hlavně nové akvizice v zahraničí. Pod svá křídla přibrala skupina AB Facility polskou úklidovou firmu Clar system, na Slovensku společnost koupila podniky Energo Controls a Magnol Servis. Díky akvizicím se skupina rozrostla na 11 tisíc zaměstnanců. V samotné České republice firma loni utržila 1,4 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o sedm procent.

„Nižšího růstu, než bylo plánováno, bylo dosaženo zejména v oblasti energetických služeb, kde liknavý přístup státních a municipálních orgánů značně zpožďuje zahájení plánovaných energeticky úsporných projektů,“ řekla mluvčí AB Facility.

Penta koupila AB Facility v roce 2010 od Genesis Capital. Z původně domácí společnosti založené v roce 1999 jakožto součást koncernu ABB se stal mezinárodní lovec, který si nenechá ujít žádnou smysluplnou akviziční příležitost.

Jedním z největších konkurentů správcovské firmy z Penty je v Česku ISS Facility Services. Tato společnost podle posledních zveřejněných informací snížila předloni tržby o tři procenta na 1,3 miliardy korun, provozní zisk podniku vykázal propad o 85 procent na zhruba tři miliony korun.

Na provozní úrovni v roce 2011 nezazářila ani skupina Okin, další významný hráč z oboru. Její výsledek klesl zhruba o čtvrtinu na 23 milionů korun. Naopak výnosy této společnosti narostly o čtyři procenta na 1,1 miliardy.