Czech Nature Photo: puma ve stínu, záchrana outloňů i pavouk křižák

2. místo v kategorii Zvířata v lidské péči - Matyáš Slavík - Vlk arktický (Canis lupus arctos). „Winter is coming.“ Fotografie ze zoo Brno.

2. místo v kategorii Zvířata v lidské péči - Matyáš Slavík - Vlk arktický (Canis lupus arctos). „Winter is coming.“ Fotografie ze zoo Brno. Zdroj: Czech Photo

Fotografie roku a 1. místo v kategorii Savci - Petr Slavík - Ve stínu. Puma fotografovaná na východní straně kopce, těsně před západem slunce v národním parku Torres del Paine, Chile
2. místo v kategorii Savci - Martin Pelánek - První krůčky. Slůňata, která se narodí v období sucha, mají první krůčky hodně těžké. Musejí se držet za rodiči a spoléhat na své, ještě velmi slabé nohy, aby je unesly při dlouhých cestách za potravou.
3. místo v kategorii Savci - Zuzana a Matej Dolinay - Na ranní procházce. Lemuři kata ráno seskočí ze stromů, kde strávili noc, a vydají se hledat potravu. V suchém trnitém lese na jihu Madagaskaru plném chobotnicových stromů to nemají jednoduché. Jejich dlouhé ocasy jsou často vztyčené a viditelné z velké dálky.
1. místo v kategorii Zvířata v lidské péči - Roman Šimek - Pelikán skvrnozobý.  Zoologická zahrada Praha.
3. místo v kategorii Zvířata v lidské péči - Jan Molinský - Pelikán. Koupající se pelikán, Zoo Praha.
59
Fotogalerie

Czech Nature Photo v kategorii Fotografie roku získal Petr Slavík se svým snímkem s názvem „Ve stínu“. Do čtvrtého ročníku soutěže se přihlásilo 229 autorů, kteří zaslali porotě k posouzení téměř dva tisíce příspěvků. Slavnostní předání cen a zahájení výstavy se konalo online 5. května na sociálních sítích pořadatelské organizace Czech Photo. Představení výjimečných děl při “fyzické” výstavě v Czech Photo Centre v Nových Butovicích bude s největší pravděpodobností možné v průběhu května v návaznosti na uvolnění vládních nařízení pro provoz galerií. Zatím si můžete zajímavé snímky prohlédnout v naší webové fotogalerii.  

Hlavní cenu si odnesl Petr Slavík. Mezinárodní porotu zaujala na snímku jeho pumy v protisvětle především kompozice. „Jde o netradiční pohled na skrytě žijícího živočicha v jeho přirozeném prostředí. Shoda okolností, světelné podmínky a fotografova kreativita daly vzniknout velmi zajímavé kompozici, která vás hned na první pohled zaujme. Je to přesně ta fotografie, u které si řeknete: to se nepovede často.“

Pořídit takový snímek skutečně není jen tak. “Je to sázka do loterie. Kočky příliš nespolupracují. Když jsem loni vedl expedici za pumou do chilského národního parku Torres del Paine, věřil jsem, že tu nádhernou kočku uvidíme. Štěstí a um našeho stopaře stály na naší straně. Věděli jsme o mladé samici nahoře v kopci, ale neměla příliš touhu pózovat. Až těsně před západem slunce na okamžik zvedla hlavu v protisvětle. Byla to klidná, tichá chvíle, kdy končí den. Snad se mi z té atmosféry povedlo trochu zachytit,“ popisuje vznik Fotografie roku Petr Slavík.

Ten je jinak držitelem několika mezinárodních ocenění včetně zlaté medaile z fotografického salónu Trierenberg Super Circuit, jeho fotky se dostaly mimo jiné také do knižního výběru The World´s Best Images 2014.