Nejsou turisté. Pandemie koronaviru tak může urychlit proměnu hotelu InterContinental

Nová vizualizace proměny náměstí Miloše Formana vedle nyní již bývalého InterContinentalu.

Nová vizualizace proměny náměstí Miloše Formana vedle nyní již bývalého InterContinentalu. Zdroj: R2G/Architektonická a inženýrská kancelář TaK

Nová vizualizace rekonstrukce náměstí Miloše Formana vedle nyní již bývalého InterContinentalu.
Nová vizualizace rekonstrukce okolí bývalého InterContinentalu.
Hotel InterContinental čekají změny.
Vizualizace rekonstrukce okolí bývalého InterContinentalu.
Vizualizace rekonstrukce okolí bývalého InterContinentalu.
17
Fotogalerie

Hotelový řetězec Fairmont v květnu převzal provoz pražského hotelu, který od poloviny 70. let minulého století do letoška nesl jméno InterContinental. Majitelé z fondu R2G nyní s novým provozovatelem jednají o znovuotevření po konci vládních opatření a zahájení rekonstrukce interiéru i okolních ploch. Celkové náklady odhadují až na 100 milionů eur, tedy asi dvě a tři čtvrtě miliardy korun.

„Předpokládám, že projektovou dokumentaci bychom mohli mít hotovou do jednoho či dvou měsíců. O renovaci stále diskutujeme s provozovatelem. Vše záleží, na tom, za jakých podmínek bude moci hotel znovu otevřít a jaké stavební práce bude možné při provozu provádět,“ řekl investiční ředitel R2G Jakub Dyba v souvislosti s tím, jak plánovanou proměnu hotelu i náměstí Miloše Formana ovlivňuje také koronavirus.

Podle Dyby není jasné, jaký formát provozovatel zvolí. Dosud většinu klientely pětihvězdičkového hotelu tvořili návštěvníci kongresů například ze Spojených států a Číny a movitější turisté.

Na takovou klientelu si bude muset hotel nějakou dobu počkat. „Podle našich analýz taková situace potrvá až několik let, takže může přispět k celkovému urychlení projektu,“ míní zástupce fondu.

Pokud nenastanou komplikace a investor získá všechna potřebná povolení, chtěl by začít se stavebními pracemi ještě letos na podzim.

„Renovace interiéru hotelu i venkovních prostranství vnímáme jako jeden projekt. Uvnitř hotelu nám jde především o opravy cenných původních prvků,“ doplnil Dyba.

O celkové proměně prostranství hodlá fond, který investuje finance bývalého gumárenského magnáta Oldřicha Šlemra a zakladatelů softwarového Avastu Pavla Baudiše a Eduarda Kučery, pokračovat v diskuzi s veřejností.

Návrh architektonického studia TAK počítá s proměnou hotelové zahrady s bazénem vedle Dvořákova nábřeží na veřejně přístupný park a s jeho propojením tunelem na náplavku.

Na druhé straně u Pařížské ulice by mělo dostat důstojnější podobu náměstí pojmenované po světoznámém režiséru Miloši Formanovi. Nová podoba má připomínat také historii československého a českého filmu.

Veřejnost i odborníci diskutovali při prvním představení podoby nejvíc o stavbě na rohu náměstí, která má sloužit prodejním prostorům. Podle investora má jít o nízkou vzdušnou stavbu doplňující celý prostor, z něhož naopak zmizejí větrací šachty a vjezd do podzemních garáží. Podoba byla ještě letos na jaře upřesněna na nových vizualizacích.

Větší diskuzní setkání s veřejností se mělo konat začátkem roku, po změně vedení Prahy 1, která se bude k projektu vyjadřovat, bylo ale odloženo. Nyní se čeká na rozvolnění protipandemických opatření.

„Termín bude daný, až bude jasnější situace s ochrannými opatřeními ke COVID-19,“ uvedl Martin Šebesta z tiskového oddělení radnice, která se má také na organizaci setkání podílet.

S projektem se již politická reprezentace Prahy 1 seznámila. „Je dobře, že přišel někdo, kdo chce z náměstí Miloše Formana vytvořit funkční veřejný prostor. Je to však velice senzitivní oblast, kde v minulosti záměr postavit budovu vyvolal nesouhlas. Investor však přichází s pokorou, těším se na dialog,“ uvedl už dříve starosta Prahy 1 Petr Hejma (My, co tady žijeme / STAN).

Fond R2G koupil hotel na Starém Městě koncem roku 2018 od společností Best Hotel Properties a Westmont. Podle nepotvrzených informací to bylo za téměř šest miliard korun.

Budova hotelu vznikala v letech 1968 až 1974 podle projektu atelieru Epsilon na pozemku, který uvolnilo bombardování za druhé světové války.

Na základě dohody československé vlády a společnosti PanAm se stal součástí sítě luxusních hotelů InterContinental, provozovatelem byl však až do roku 1990 Čedok. Hotel má 372 pokojů, dvě restaurace a konferenční prostory. V letech 1992 až 1995 proběhla první renovace budovy.