Stavbařům znatelně poklesly tržby, projevuje se investiční pasivita státu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ŘSD

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
17
Fotogalerie

 Celkové tržby stavebních firem v Česku loni meziročně klesly o 7,5 procenta na 424,6 miliardy korun. Téměř 97 procent jich bylo z tuzemska. Více než dvě třetiny tvořily nová výstavba, rekonstrukce a modernizace, zbytek připadal na opravy a údržbu.

V porovnání s rekordním rokem 2008 byly loňské výkony o 22,5 procenta nižší, naopak proti roku 2000 se o tři pětiny zvýšily. Po roce 2008, kdy celkové tržby byly 547,6 miliardy korun, přišel pětiletý propad, kdy české stavebnictví přišlo téměř o 30 procent výkonů. Po následném výrazném růstu v letech 2014 a 2015 přišel loni další pokles.

"Na propadu českého stavebnictví se silně projevuje absence veřejných investic, zejména do oblasti dopravní infrastruktury. Tahounem bylo pozemní stavitelství, tedy privátní investice. Rok 2016 znamenal nejnižší objem zadaných veřejných stavebních zakázek za posledních deset let," sdělil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš.

Z nové výstavby patřilo loni 40 procent inženýrským stavbám, což jsou například silnice, železnice nebo mosty. Následovaly výrobní nebytové budovy (24 procent) a bytové budovy (20 procent).

Do rekordního roku 2008 českému stavebnictví loni scházelo 123 miliard korun. Podle ředitele analytické společnosti CEEC Research Jiřího Vacka však není srovnávání s tímto rokem příliš šťastné. "Tehdy se stavební trh přehřál, byl na vrcholu své konjunktury. Hlavním problémem stavebních firem nebyl nedostatek zakázek, ale nedostatek pracovníků, kteří by je mohli realizovat. Trh se tedy rozhodně nenacházel ve standardní situaci," doplnil Vacek.

Podle většiny oslovených analytiků české stavebnictví za letošní rok mírně vzroste. K pozemnímu stavitelství, kterému se daří už nyní, by se ve druhé polovině roku měla přidat i výstavba infrastruktury. "Inženýrská výstavba se navzdory dlouhodobým proklamacím dostává z recese jen velmi obtížně. Zakázky sice už naznačovaly obrat, nicméně bude asi chvíli trvat, než jej uvidíme v reálné výstavbě. Zatímco peníze jsou, stavět jaksi není příliš co," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Údaje o celkových výkonech stavebnictví vycházejí ze stavebních prací "S", které ČSÚ zveřejňuje jednou ročně. Mezi tímto ukazatelem a indexem stavební produkce, který statistici uvádějí každý měsíc, jsou určité rozdíly. "Do indexu stavební produkce se počítají pouze práce vlastních zaměstnanců. Kdežto u dodavatelských prací ´S´ fakturuje konečný dodavatel investorovi vše včetně subdodávek," doplnil Vacek. Do prací "S" se také na rozdíl od indexu stavební produkce započítávají výkony agenturních pracovníků. Index stavební produkce loni meziročně klesl o 5,9 procenta.

O realitním trhu více čtěte v magazínu E15 Premium Jak se staví nová Praha. Objednávejte zde >>>

Video placeholde

E15 Premium. Jak se staví nová Praha • E15