Stavební společnost Porr v pololetí zvýšila provozní zisk o 70 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Rakouská stavební skupina Porr, která působí i v Česku, v letošním prvním pololetí zvýšila zisk před zdaněním a úroky (EBIT) na 21,5 milionu eur, což je o 70,8 procenta meziročně více. Objem nových zakázek se v pololetí zvýšil meziročně o 41 procent na 2,269 miliardy eur.

Díky současnému růstu má firma pozitivní výhled i do budoucna. „Stav nasmlouvaných zakázek je nyní zhruba o 40 procent vyšší, než je roční výroba, což pro nás znamená zajištění vynikajícího pokrytí kapacity na další roky,“ uvedl předseda představenstva Karl-Heinz Strauss.

„Porr se prezentuje v mnoha oblastech jako průkopník rakouského stavebního průmyslu – především na poli inovací a nových technologií. Převzetím Bilfinger Infrastructure S.A. jsme navíc posílili svou pozici v Polsku a prostřednictvím pobočky Bilfinger v Norsku jsme si zajistili přístup k novému, vysoce atraktivnímu trhu,“ dodal Strauss.

Na domovských trzích firma zrealizovala zhruba 86 procent zakázek. Podle zemí zůstalo největším trhem Rakousko, následuje Německo, Polsko, Švýcarsko a Česko.

K největším nově získaným zakázkám patří ve sledovaném období mimo jiné kancelářský komplex Europaallee pro Švýcarské spolkové dráhy u hlavního nádraží v Curychu, velký administrativní projekt Bavaria Towers v Mnichově, projekt výstavby bytů a hotelu ve Freiburgu a obytná zástavba Dufourstraße v Curychu. V oblasti infrastruktury prováděla společnost akvizici obou švýcarských tunelů Ceneri a Albula.