Stavebnictví oživuje díky státu. Zakázky v pololetí vzrostly o polovinu

Rekonstrukce dálnice D1 u sjezdu na Jihlavu

Rekonstrukce dálnice D1 u sjezdu na Jihlavu Zdroj: ctk

Stavební firmy získaly během prvního pololetí od veřejné správy zakázky za 65 miliard korun, což je meziročně o 51 procent více. Stát zadal stavební zákazky v hodnotě 27,7 miliard korun.

Podle analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha vzrostla hodnota zadaných zakázek na pozemní stavby, tedy hlavně na budovy, za šest měsíců roku meziročně o 33,1 procenta na 16,23 miliardy korun. Objem zakázek na inženýrské stavby také stoupl, a to o 58,1 procenta na 48,8 miliardy korun.

Čísla ovlivnila novela zákona o veřejných zakázkách platná od letošního ledna. Ta zvýšila limit pro zveřejňování podlimitních stavebních zakázek z původních tří milionů bez DPH na dvojnásobek. „Proto mohl být srovnatelný meziroční růst počtu a hodnoty zadaných zakázek ještě vyšší, výrazněji se tento metodický vliv s ohledem na postup zadávacích řízení projeví až v následujících měsících,“ upozornil ředitel pro inženýrskou činnost ÚRS Zdeněk Kunc.

Veřejnou zakázku na stavební práce získalo během šesti měsíců 980 společností. Největší objem veřejných zakázek získala Skanska, která vyhrála 39 tendrů za 3,9 miliardy korun. Z dalších 411 milionů korun bude mít podíl díky sdružení s jinými firmami.

Pomáhají státní projekty

Hodnota zakázek zadaných vládním sektorem vzrostla meziročně o 38,6 procenta na 27,7 miliardy korun. Města a obce zadaly stavební zakázky za 31 miliard korun, meziročně o 89,8 procenta více. Jejich podíl vzrostl o 9,7 procentního bodu na 47,7 procenta. Největší objem zakázek zadala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC); šlo o celkem 68 zakázek za 14,13 miliardy korun.

Největší zadanou veřejnou zakázkou na stavební práce během prvního pololetí bylo zdvojení elektrického vedení zadané společností ČEPS, kterou za 2,7 miliardy korun získalo sdružení GA Energo technik, Elektrotrans a Elcon Bratislava. Dvě zakázky s cenou nad jednu miliardu zadala také SŽDC. Skanska získala dvoumiliardovou zakázku na přestavbu pražského zhlaví v železničním uzlu Plzeň a AŽD Praha za 1,55 miliardy korun zrevitalizuje trať České Budějovice - Volary.