Stavebnictví poprvé za víc než rok rostlo, obrat to prý ale není

Stavba

Stavba Zdroj: ctk

Stavební výroba v Česku v únoru poprvé za více než rok oproti stejnému měsíci loňského roku vzrostla, a to o 2,3 procenta. Zčásti je to dáno srovnáním s nízkými čísly z loňska, uvedl dnes Český statistický úřad. Naposledy české stavebnictví vzrostlo v prosinci 2011, bylo to o 14,5 procenta. Letos v lednu stavební výroba klesla o 9,3 procenta.

„Dobrý výsledek stavební produkce byl zčásti ovlivněn nízkou srovnávací základnou v únoru 2012, kdy extrémně nízké teploty dočasně zastavily práce na některých stavbách, a byl tak zaznamenán meziroční pokles stavební produkce o 16,3 procenta,“ uvedli statistici.

Generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR Miloslav Mašek aktuální čísla jako dobrá nevidí. „Sice poprvé po dlouhé době stavební výroba meziročně vzrostla. Ale to je dáno nízkou srovnávací základnou, která je o 16 procent pod úrovní z loňského roku,“ podotkl.

Podle něj bude propad českého stavebnictví pokračovat i letos, i když proti loňskému roku mírně zpomalí. „Jsme blízko dna a tam už se tolik neklesá. Letošek však určitě bude ještě rokem poklesu a myslíme si, že ani následující rok ještě dobrý nebude,“ dodal Mašek s tím, že stavebnictví je jediným oborem v Česku, který je už pátým rokem v recesi.

Na nízkou srovnávací základnu únorových čísel upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. „Zafungoval sice na chvíli efekt čím hůře loni, o to lépe letos, ovšem jen na chvíli. Stavební zakázky, nálada, ani nová stavební povolení nenaznačují, že by pětiletá recese stavebnictví začínala brát konce,“ upozornil s tím, že stavebnictví tak fakticky zůstává i nadále v útlumu kvůli nedostatku nových soukromých i veřejných zakázek.

Stavební úřady vydaly v únoru o 5,8 procenta stavebních povolení méně a jejich orientační hodnota klesla o 9,9 procenta. Počet zahájených bytů klesl meziročně skoro o pětinu, dokončených bylo o 0,6 procenta méně.