Stavebním firmám hrozí obří pokuta kartel, většina z nich se odvolala

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dolev669, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Celkem 11 ze 12 stavebních firem, které dostaly letos na jaře od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu v souhrnné výši 278 milionů korun za kartel ve stavebních zakázkách se proti ní odvolalo. Jedinou výjimkou je firma Vialit Soběslav. ČTK to řekl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Rozhodnutí tak zatím není pravomocné a bude ho posuzovat rozkladová komise předsedy úřadu Petra Rafaje. ÚOHS výši sankcí pro jednotlivé firmy nekomentuje. Podle informací ČTK největší pokutu - desítky milionů korun - dostala společnost Hochtief. Mezi pokutovanými firmami je také Swietelsky, která podle informací ČTK s úřadem spolupracovala výměnou za snížení sankce. Dále jde o firmy jako Colas, Strabag nebo OHL ŽS. Kartel se týkal zakázek v Jihočeském kraji a na Vysočině.

Podle Rafaje pokutované firmy mezi sebou spolupracovaly při koordinaci účasti ve výběrových řízeních na stavební zakázky ve jmenovaných krajích. Proti pokutám se mohou odvolat.

Úřad případ odhalil v souvislosti s prověřování podnětu a následné řady přepadových šetření, jejichž částečným výsledkem už bylo rozhodnutí z února s pravomocnou pokutou 1,66 miliardy korun, která je za kartel nejvyšší v historii. Tehdy dostaly pokutu například Skanska, Strabag nebo Eurovia. Případ ještě není uzavřený, všechny firmy podaly žalobu ke Krajskému soudu v Brně.

Pokuta 278 milionů

Pokud jde o nynější pokutu 278 milionů korun, ÚOHS v místních šetřeních zajistil řadu dokumentů, které podle něj svědčí o koordinaci postupu firem u jednotlivých zakázek. „Jde například o e-maily, kterými si zasílaly krycí nabídkové rozpočty, nalezeny byly rovněž nabídkové rozpočty konkurentů uložené v počítači dalšího uchazeče z data předcházejícího podání nabídek,“ uvedl Rafaj. V některých případech podle něj byla zjištěna podstatná podobnost nabídek mezi uchazeči svědčící o jejich koordinaci.

„Od ÚOHS jsme před časem obdrželi sdělení výhrad, proti němuž jsme podali námitky. V jakém rozsahu byly ze strany antimonopolního úřadu vypořádány, nevíme. Vyjádření zatím nemáme k dispozici. Zatím tak vůbec nevíme, do jaké míry a jakým způsobem se nás to týká,“ řekla ČTK mluvčí Strabagu Edita Novotná. Nejvyšší pokutu dostala společnost Hochtief, zřejmě 65 milionů korun. „Potvrzujeme, že jsme rozhodnutí od ÚOHS obdrželi. Týká se projektu z roku 2009 v hodnotě zhruba 11,5 milionu korun. Rozhodnutí má téměř 170 stran a v současnosti jej zkoumá naše vedení a právní oddělení. Po jeho pečlivém prostudování naše společnost zaujme stanovisko a rozhodne o dalších krocích,“ uvedl už dříve mluvčí Hochtiefu Michal Talián.

Společnost Swietelsky dostala pokutu 44,8 milionu korun. „Určitě podáme rozklad k ÚOHS, lhůtu máme do 19. května. Po konzultaci s našimi právníky se rozhodneme, co v něm bude a jak budeme argumentovat,“ doplnil konzultant firmy Swietelsky Petr Čížek.

Podle dřívějších informací se ÚOHS zabýval mimo jiné zakázkou z roku 2006 na cyklostezku v části Strakonic zvané Nový Dražejov. Dva na sobě nezávislé zdroje ČTK řekly, že na zakázce se podle ÚOHS domlouvaly mimo jiné brněnská OHL ŽS, Colas nebo Strabag. Mezi pokutovanými firmami jsou dál podle informací ČTK v aktuálním kartelu Hochtief, Swietelsky, Lesostavby Třeboň, Radouňská vodohospodářská společnost, VIDOX, DAICH spol. s.r.o., Vialit Soběslav, AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o a Kostka JH.