Stavebniny DEK mohou převzít slovenskou firmu Stachema, rozhodl antimonopolní úřad

Stavebniny DEK

Stavebniny DEK Zdroj: Stavebniny DEK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil investičnímu fondu Dekinvest ze skupiny DEK nákup slovenské společnosti Stachema, včetně její české pobočky. 

„Nabývaná společnost působí zejména v oblasti výroby stavební chemie, tedy například barvy a laky, lepidla, tmely a pěny, omítkoviny, přísady do betonu nebo stěrkové izolační hmoty. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže,“ uvedl úřad.

Společnost Stachema vznikla v roce 1991 na Slovensku, o rok později i v České republice. Podle internetových stránek slovenské mateřské společnosti je jedním z předních výrobců a dodavatelů stavební chemie, materiálů pro povrchové úpravy fasád, chemických přípravků a speciálních hmot.

Podle poslední zveřejněné výroční zprávy za rok 2019 dosáhla Stachema CZ čistého obratu 643 milionů korun a vykázala čistý zisk 41,9 milionu korun.

Největší český prodejce stavebnin, skupina DEK Víta Kutnara, má více než sto prodejen v ČR a na Slovensku. Letos v květnu ÚOHS skupině povolil nákup výrobce betonových dlažeb Best. Podle konsolidované výroční zprávy za rok 2020 vykázala skupina čistý obrat 857 milionů korun a zisk po zdanění 231 milionů korun.