Stíhačka zapomenuta? Turecká firma postaví terminál moskevského letiště

Moskevské letiště Šeremeťjevo

Moskevské letiště Šeremeťjevo Zdroj: Mzximvs VdB, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Turecká stavební společnost Renaissance Construction vyhrála tendr na výstavbu terminálu a tunelu na moskevském letišti Šeremeťjevo. Oznámil to generální ředitel letiště Michail Vasilenko.

Výběr turecké firmy je neobvyklý kvůli současným napjatým vztahům mezi Moskvou a Ankarou. Rusko loni poté, co Turecko v listopadu sestřelilo ruský vojenský letoun blízko turecko-syrských hranic, zavedlo vůči Turecku sankce. Mimo jiné zakazují tureckým firmám být v Rusku aktivní v oblasti stavebnictví, turistiky a hotelnictví.

Vasilenko nezveřejnil cenu kontraktu ani žádné další detaily. V lednu Šeremeťjevo uvedlo, že výstavba terminálu pro osobní leteckou přepravu a tunelu má stát 630 milionů dolarů (15,1 miliardy korun) a hotová má být do roku 2018. Dalších 70 milionů dolarů má stát výstavba terminálu pro nákladní přepravu, na tento terminál však má být vypsán samostatný tendr.

Již dříve letiště, které je kontrolované státem, uvedlo, že Renaissance Capital podala svou nabídku prostřednictvím své dceřiné společnosti registrované v Rusku, stejně jako další turecká firma Limak, napsala agentura Reuters.