Subterra bojuje o zakázku na obchvat Stockholmu

Subterra se specializuje především na stavbu tunelů

Subterra se specializuje především na stavbu tunelů Zdroj: Subterra.cz

Stavbaři z české Subterry se ve Švédsku pustí do soutěže o významný tunel Skärholmen, který bude součástí obchvatu Stockholmu.

Již nyní prochází firma procesem předběžné kvalifikace. Pomocí nově zřízené dcery navíc Češi plánují soutěžit také o další části obchvatu švédské metropole. „Ucházet se chceme případně i o zakázky pro Stockholm Vatten, což je obdobná instituce, jako je Pražská vodohospodářská společnost,“ řekl mluvčí Subterry Vladislav Beneš.

Subterra již nyní u švédské metropole buduje dva více než půlkilometrové takzvané přístupové tunely. Budou se používat pro odvoz rubaniny při výstavbě obchvatu Stockholmu. „Součástí zakázky je i zřízení provizorního přístavu pro odvoz vytěžené horniny,“ dodal představitel Subterry. Hodnota této první velké zakázky Čechů ve švédském hlavním městě se blíží půl miliardě českých korun. V nově zřízené dceřiné společnosti SBT Sverige mají minoritu dva švédští partneři Subterry. Dceru má podnik patřící do skupiny Metrostavu ještě v Maďarsku. Tam se účastní velkých silničních a železničních staveb.

Subterra patří mezi tuzemské stavební společnosti, které dlouhodobě na cizinu sázejí. Kromě Švédska a Maďarska se společnosti dařilo proniknout do tendrů například v Srbsku, Chorvatsku nebo Německu. Také díky tomu drží firma tržby kolem čtyř miliard korun. V čistém loni Subterra vydělala 36 milionů.