Švýcarsku se přehřívá realitní trh, hrozí splasknutí bubliny

Centrum švýcarského hospodářství Zürich.

Centrum švýcarského hospodářství Zürich. Zdroj: wikimedia.org

Dosud stabilní alpská země Švýcarsko se potýká s hrozbou přehřátí realitního trhu. Místní banky očekávají další zpřísnění regulatorních pravidel, kterými se švýcarská centrální banka bude snažit omezit úvěrování a zabránit eskalaci realitního boomu.

Takzvaný index realitní bubliny, který sestavuje banka UBS zůstává v rizikové zóně již druhé čtvrtletí po sobě. Index rostl v posledním loňském čtvrtletí o 1,11 bodu, oproti 1,02 bodu v předchozím čtvrtletí, kdy se nad hodnotu jedna dostal poprvé od roku 1991. Hodnota více než dva naznačuje již přefouknutou cenovou bublinu na trhu nemovitostí.

„Pozoruhodný je zejména neutuchající zájem investorů o švýcarské nemovitosti. Zároveň zaznamenáváme rekordní počet žádostí o úvěry na nemovitosti, které nejsou zamýšleny k osobnímu využívání majiteli,“ uvedli ekonomové curyšské UBS Matthias Holzhey a Claudio Suptelli. „Pokud by současný trend pokračoval, tak se dostaneme do pásma bubliny na konci příštího roku,“ dodávají.

Ceny nemovitostí v alpské konfederaci se v posledních letech vydaly rychle vzhůru. V období bující dluhové krize v eurozóně investoři přesouvali své prostředky do Švýcarska, jedné z nejstabilnějších a nejlépe prosperujících zemí v Evropě. Zatímco v eurozóně ceny nemovitostí loni ke konci září meziročně poklesly o 1,8 procenta, ve Švýcarsku vzrostly o 6,3 procenta, vyplývá z dat realitní kanceláře Knight Frank.

Švýcarská vláda již loni v červenci představila pravidla, která měla snížit počet nových hypoték včetně možnosti zvýšit kapitálové požadavky na banky, a tak ochladit jisté části kreditního trhu.

Část odborníků soudí, že se realitní problém vyřeší sám. „Nedávné zotavení finančních trhů a klesající potřeba investorů vyhledávat bezpečné přístavy by v tomto čtvrtletí mohla zpomalit růst cen švýcarských realit,“ uvedla UBS.

Po roce a půl začal oslabovat také švýcarský frank, který centrální banka dlouho držela na kurzu 1,20 franku za euro pouze za cenu rostoucích devizových rezerv.