Tahanice o parcely u Brna nebere konce. Soudce opět odložil verdikt

Nestíhá. Přemírou dalších povinností odůvodnil Kozák
odročení verdiktu.

Nestíhá. Přemírou dalších povinností odůvodnil Kozák odročení verdiktu. Zdroj: CTK

Insolvenční soudce Jan Kozák již podruhé odročil rozhodnutí ve sledovaném sporu o parcely v Syrovicích u Brna. Soudní pře se vede o to, zda parcely určené na velký realitní projekt jsou součástí majetkové podstaty zkrachovalé firmy Deveplan. Od ní si Američané pozemky koupili v roce 2009. Uskupení neprůhledných společností registrovaných od Kypru přes Gibraltar po Belize ale tvrdí, že transakce byla kvůli právní vadě neplatná a mají být zpeněžené v rámci konkurzu Deveplanu.

Poslední jednání v případu se uskutečnilo v polovině dubna. Již tehdy Kozák odsunul vynesení verdiktu na závěr měsíce s tím, že případ je složitý a potřebuje od všech účastníků písemná vyjádření. „Je to nestandardní, ale nic za tím nehledejte,“ řekl tehdy. Na konci dubna se ovšem strany sporu dozvěděly, že budou muset dál čekat. Kozák rozsudek posunul o dva týdny. Jako důvod uvedl přehlcení ostatní agendou. Ani v novém termínu se však nic nestalo. Bez bližších podrobností Kozák odsunul verdikt o dalších čtrnáct dní.

Kozákovi před čtyřmi lety hrozila ztráta taláru kvůli kontroverzním postupům v konkurzu OP Prostějov nebo pily Javořice. Jeho odvolání navrhoval tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Kozák obvinění omítl jako neopodstatněná. Kárnou žalobu na Kozáka a další soudce stáhl Pospíšilův nástupce Pavel Blažek.

Do kauzy brněnských pozemků se již vložilo také tamní Krajské státní zastupitelství. V přípisu soudci Kozákovi státní zástupkyně Dagmar Řičánková uvedla, že se ztotožňuje s právní argumentací Prologisu.

Staří známí
Offshorové firmy vystupující v přetahované o jihomoravské pozemky nejsou v tuzemsku nováčky. Například kyperská SG Solar Green se ještě pod jménem Lapursa snažila od státu dostat miliardové odškodné kvůli vytunelovaným CS fondům. Firmu Online Services s adresou na ostrově Samoa zase zakládala panamská advokátní kancelář Mossack Fonseca. Online Services vystupovala loni v roli věřitele fotbalového klubu Slavia ještě před vstupem čínského investora. V souvislosti se zájmem na úspěchu firem z daňových rájů v tomto případu se objevila jména podnikatelů Martina Bendy a Pavla Petroviče. Benda účast v této věci popřel, Petrovič se s odkazem na doporučení advokátů nevyjadřuje.