Transakce za miliardu. Finep prodal nájemní byty v Praze fondu Mint

Finep prodal nájemní byty v Praze 9 fondu Mint. Jde o bývalou budovu Veltexu v Poděbradské ulici.

Finep prodal nájemní byty v Praze 9 fondu Mint. Jde o bývalou budovu Veltexu v Poděbradské ulici. Zdroj: Finep/Mint

Finep prodal nájemní byty v Praze 9 fondu Mint. Jde o bývalou budovu Veltexu v Poděbradské ulici.
2
Fotogalerie

Na pražský trh s nájemním bydlením se dostává čím dál více novostaveb. Někteří developeři, kteří nyní nemají na zamrzlém trhu odbyt, se vrhají na nájemní projekty a kupce čím dál častěji nacházejí u investičních a rezidenčních fondů. To je i případ hloubětínského bytového domu o 168 bytech, který v těchto dnech prodala developerská společnost Finep rezidenčnímu fondu Mint. Hodnota transakce dosahuje necelé jedné miliardy korun.

„Nejedná se o výstavu nového domu, ale o rekonstrukci bývalého industriálního objektu,“ přiblížil šéf Finepu Tomáš Pardubický. Bývalá budova Veltexu v ulici Poděbradská v Praze 9 nabídne zejména menší byty, nejčastěji garsonky, ale i dvoupokojové a třípokojové byty.

„Naši partneři z Mintu se podíleli také na návrhu vnitřního vybavení bytů. I v tomto případě jsme dokázali připravit byty i celý dům tak, aby byl efektivní jak pro nájemníky, tak pro ty, kdo jej budou pronajímat,“ dodal Pardubický.

Finep už dříve oznámil, že se chce více orientovat na trh s nájemním bydlením a do pěti let postavit na pět tisíc nájemních bytů nejen v Praze, ale například i v Kralupech nad Vltavou.

Vysoké úrokové sazby a drahé hypotéky, kvůli kterým lidé nekupují vlastní bydlení, nutí ke změnám i další developery. Zatímco někteří odkládají projekty novostaveb, jiní se pouštějí do výstavby a provozu vlastních nájemních bytových domů. Finep upřednostňuje prodej bytových domů institucionálním pronajímatelům, tedy většinou fondům, které se spravováním nájmů živí.

V současné době jde pro Finep o devátý takto prodaný projekt. „Pro nás to představuje skvělou investiční příležitost,“ dodal investiční manažer Mintu Erik Janovský. „Zachraňujeme brownfield, bývalou průmyslovou halu, transformujeme ji na byty. S odkazem na její minulost jsme si vyhráli také s atypickým vybavením bytů, včetně spacích pater, díky kterým využíváme vysoké stropy,“ řekl Janovský.

Pro Mint je to po Vysočanech v Praze, Brně a Plzni čtvrtá akvizice. Cílem je podle Janovského nabídnout nájemní bydlení střední třídě. Rekonstrukce objektu v Praze 9 začala letos v říjnu, hotovo má být za dva roky.