Trh s dražbami realit se propadl na desetileté minimum

Nová scéna Národního divadla

Nová scéna Národního divadla Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Nová scéna Národního divadla
Národní třídě dodnes dominuje Národní divadlo.
Piazzetta u Národního divadla se nově jmenuje Náměstí Václava Havla. Při slavnostním odhalování cedule se zřejmě zapomnělo na manželku bývalého prezidenta, který by 5. října oslavil 80. let, zapomnělo.
Prostor u Národního divadla zaplavily květiny. Poslední rozloučení s Věrou Čáslavsku sledovala na místě zhruba padesátka lidí.
5
Fotogalerie

Prodej bývalé provozní budovy Národního divadla loni výrazně pomohl výkonu dražebního trhu. Velkých dražeb nad sto milionů korun bylo ale poskrovnu.

Před licitátory s dražebními kladívky se loni dostal majetek za necelých pět miliard korun. To je zhruba polovina hodnoty z vrcholu před krizí. Naštěstí pro dražebníky jsou však výnosy stabilní. Loni jen mírně klesly na 2,7 miliardy korun, vyplývá ze statistik na portálu Centralniadresa.cz, který dražby sleduje.

Celkový počet dražeb klesl meziročně přibližně o desetinu. „Tendencí jsou dražby spíše drobnějších nemovitostí a úbytek zajímavých velkých dražeb z insolvenčních řízení,“ připomněl Jan Sachr, ředitel realitní společnosti Naxos.

Velké dražby nad sto milionů korun bylo možné spočítat na prstech jedné ruky. Největší rozruch vzbudil prodej budovy Themos, která sloužívala jako provozní zázemí Národního divadla. Po zpackané restituci ze začátku devadesátých let a dvou dekádách soudních pří se loni budova za 290 milionů korun vrátila státu.

Nic většího se již loni v dražbě neprodalo. Dražebníci vysvětlují pokles celkové hodnoty majetku v dražbách také realističtějšími oceněními odhadců. „Dříve nezřídka kdejakou pastoušku ocenili hodně vysoko,“ uvedl šéf dražební společnosti Prokonzulta Jaroslav Hradil.

Proti minulým rokům se ale účastníci dražeb předhánějí v příhozech na bytové nemovitosti. „I za neatraktivní byty ve městech jsou lidé ochotní dát výrazně více,“ poznamenal Hradil z Prokonzulty.

Dražby realit do roku 2016Dražby realit do roku 2016|E15, Centrálníadresa.cz

Nedobrovolných dražeb bytů způsobených například nesplácenými hypotékami přitom výrazně ubývá. Jejich počet loni meziročně poklesl o více než pětinu. Oproti vrcholu nedobrovolného dražení z roku 2014 je loňské číslo o 64 procent nižší.

Z velkých prodejů se čeká na výsledek únorové dražby areálu bývalého největšího středoevropského výrobce překližky Ploma v Hodoníně. Nemovitosti v hodnotě 197 milionů korun se budou prodávat s vyvolávací cenou 96 milionů korun.