U Detroitu je na prodej bývalý český konzulát. Sloužil ke krácení daní

Sídlo bývalého českého konzulátu v Northville na předměstí amerického Detroitu

Sídlo bývalého českého konzulátu v Northville na předměstí amerického Detroitu Zdroj: Estately

Bývalý český konzulát v Northville na předměstí amerického Detroitu
Bývalý český konzulát v Northville na předměstí amerického Detroitu
Sídlo bývalého českého konzulátu v Northville na předměstí amerického Detroitu
Sídlo bývalého českého konzulátu v Northville na předměstí amerického Detroitu
Sídlo bývalého českého konzulátu v Northville na předměstí amerického Detroitu
11
Fotogalerie
V americkém městě Northville poblíž Detroitu je na prodej luxusní dům, který v minulosti figuroval v česko-americkém diplomatickém skandálu. Původní majitel objektu, podnikatel Thomas Prose, se totiž před 11 lety stal českým honorárním konzulem a rezidenci v Northville převedl na českou vládu. Jak se ale později ukázalo, Prose nenabídl Praze své služby úplně nezištně, chtěl hlavně ušetřit na dani z nemovitosti.

Noblesní sídlo vybudované v roce 2000 stojí na pozemku o velikosti 2,4 hektaru. Má pět ložnic, vlastní kino, tělocvičnu, garáže pro šest aut, výtah nebo vířivku, přičemž architekti nešetřili v interiéru leštěným mramorem. Podle serveru Detroit.curbed.com je vila s cenou 14,5 milionu dolarů (356 milionů korun) momentálně nejdražší prodávanou nemovitostí ve státě Michigan.

Celá kauza začala v červenci 2004, kdy se Thomas Prose, lékař a majitel řetězce ordinací postnemocniční péče General Medicine, stal českým honorárním konzulem pro státy Ohio a Michigan. Podle české ambasády z Washingtonu byl úspěšný podnikatel s českou babičkou ideálním kandidátem.

Jenže skvěle fungující spolupráce se po roce a čtvrt změnila v diplomatický skandál. Vyšlo totiž najevo, že město Northville vymáhá po českém konzulovi daň z nemovitosti ve výši 100 tisíc dolarů. Podle pozdějších informací Prose dokonce dlužil částku přesahují 211 tisíc dolarů (podle dnešního kurzu 5,2 milionu dolarů) za roky 2004 a 2005.

Diplomatická kariéra amerického byznysmena následně v říjnu 2005 okamžitě skončila. „Ministerstvo zahraničních věcí ukončilo spolupráci s honorárním konzulem ČR v Detroitu, panem Thomasem Prosem. Jeho nevyjasněné daňové otázky poškozují dobré jméno České republiky v zahraničí,“ řekl tehdy Právu mluvčí MZV Martin Krpač.

Prose argumentoval tím, že svoji přepychovou rezidenci i s obrovským pozemkem převedl za jeden dolar na českou vládu, tím pádem se z ní stal diplomatický objekt, který je podle Vídeňské konvence vyňatý z daňové povinnosti.

Radnice ale uvedla, že na tento případ se konvence nevztahuje, protože Prose dostane po vypršení pětiletého mandátu dům zpátky. A začala peníze soudně vymáhat. Jak tehdy média upozornila, vzhledem k výstavnosti sídla patřila vyměřená daň mezi nejvyšší v regionu. Navíc ministerstvo zahraničí odmítlo, že by nemovitost byla na Česko vůbec převedena. Prose nakonec dluh městu ještě na podzim 2005 uhradil.

Kde je nejdražší bydlení na světě?