U pražského Anděla budou další kanceláře, vyrostou na místě parkoviště

Pražský Anděl

Pražský Anděl Zdroj: Kubelka Tomas/Mlada fronta E15

Podnikatel Michal Čamek ovládající správce nemovitostí Centra chce ze svých pozemků v Praze na Smíchově získat víc, než kolik mu tam vynáší dosavadní parkoviště. Na rozhraní ulic Plzeňská a Kováků chystá v lukrativní lokalitě kolem Anděla výstavbu nové administrativní budovy.

Projekt v těsné blízkosti mostu mezi tunelem Mrázovka a Strahovským tunelem nabídne k pronájmu kolem devíti tisíc metrů čtverečních kancelářských prostor. Je tedy o něco rozsáhlejší než konkurenční záměr americké společnosti Hampshire, který dostal název Green Point. Má být postaven na další nezastavěné parcele poblíž mostu mezi oběma tunely.

„Zahájení výstavby se předpokládá v červenci 2015 a dokončení v červnu 2017,“ stojí v dokumentaci, kterou Čamkova firma CIG předložila k posouzení vlivů stavby na životní prostředí. Podrobnější informace k projektu od samotného developera se získat nepodařilo.

Oblíbený Anděl

Z Anděla se v minulém desetiletí stala vyhledávaná kancelářská a obchodní lokalita, v níž už příliš volných pozemků na další výstavbu není. Kromě Čamka a společnosti Hampshire vlastní pozemky v lokalitě také investiční skupina Penta, která rovněž zvažuje jejich využití pro kancelářský projekt.

Přímo proti parcelám Penty na rohu Plzeňské a Mozartovy ulice se další prostor pro výstavbu otevřel předloňskou demolicí dvou činžovních domů. Italský developer Mast International tam plánuje hotel.

Kancelářský boom

Zatímco v případě hotelů se developeři do nových projektů v hlavním městě pouštějí kvůli stávajícím nadbytečným kapacitám spíše opatrně, zažívá výstavba kanceláří boom. Přispěla k němu například právě Penta, jejíž obří administrativní centrum Florentinum v Praze 1 se právě dnes otevírá. V centru metropole staví také CPI miliardáře Radovana Vítka. Do budování dalšího kancelářského projektu v Holešovicích se pustila PPF, v Karlíně finišuje s další budovou HB Reavis.

Na trh tak přichází velké množství kancelářských ploch, které se mimo jiné snaží nalákat nájemce cenou. Výsledkem je z jedné strany pokles nájmů za špičkové kanceláře v centru hlavního města a současné přibývání prázdných kanceláří marně čekajících na využití.