Úřad pro územní plán se změní. Po roční agonii

Tomáš Hudeček

Tomáš Hudeček Zdroj: E15 Michael Tomes

Pražský magistrát chystá první organizační změny v souvislosti s ohlašovanou přípravou metropolitního územního plánu, který prosazuje radní pro územní rozvoj Tomáš Hudeček (TOP 09). Na magistrát se přesune necelá dvacítka zaměstnanců Útvaru rozvoje hlavního města Prahy (URM), příspěvkové organizace magistrátu.

Reorganizaci přitom radnice slibovala už před rokem, když do čela URM nastoupila krizová manažerka Jana Vaněčková. Ta měla loni v létě předložit návrh na změny a zeštíhlení úřadu s rozpočtem zhruba 160 milionů korun ročně. Tvrdil to alespoň tehdejší radní pro územní plán a nynější náměstek primátora Josef Nosek (ODS), který Vaněčkovou přes protesty odborné veřejnosti na URM prosadil. Podle Noska měly úřad do konce loňského roku opustit desítky lidí.

Nyní má však URM týž počet zaměstnanců jako loni v květnu, tedy 190 tabulkových míst. „Struktura URM nedoznala výrazných změn,“ sdělil deníku E15 magistrátní odbor komunikace. URM připravuje úpravy a tvorbu nového územního plánu, ale jeho práce se často překrývá s činností magistrátního odboru územního plánu. „URM bude muset projít transformací, často funguje jako obezlička pro zbavení se odpovědnosti,“ uvedl začátkem roku Hudeček.

Magistrát často argumentuje stanoviskem URM, který však nemá rozhodovací pravomoc a jen zpracovává podklady. Právě kvůli neprůhledným vztahům mezi vedením URM, magistrátem a developery musel koncem roku 2010 odejít bývalý šéf URM Bořek Votava. Jeho nástupkyně Vaněčková, bývalá tajemnice úřadu městské části Prahy 8, kde dříve Nosek působil jako starosta, ale kritizovanou podobu URM jen zakonzervovala.