Úrokové sazby hypoték se v září příliš nezměnily, dosahují hodnoty tří procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, E15

Průměrné úrokové sazby hypoték v září klesly ze srpnových 3,01 procenta na rovná tři procenta. Některé banky ukončily své bonusové akce, jiné naopak začaly nabízet nové slevy, jak uvádí Fincentrum Hypoindexu. V červnu byly sazby na úrovni 2,95 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování ukazatele.

V září stouply objemy hypoték zhruba o dvě miliardy na 14,22 miliardy korun. První poprázdninový měsíc nalákal do bank přibližně o tisícovku klientů víc, než tomu bylo v srpnu. Tento trend je běžný.

Výjimkou byl rok 2012, kdy si banky pro nové klienty přichystaly spíš letní hypoteční akce a úrokové sazby měly klesající tendenci. Nyní některé banky v září své bonusové akce ukončily, ale jiné se naopak pustily do různých slev.

Vývoj úrokových sazebVývoj úrokových sazeb | Hypoindex.cz

Letošní září podle generálního ředitele Hypoteční banky Jana Sadila navázalo na silné letní měsíce, které se díky nízkým úrokovým sazbám nesly v duchu velkého zájmu klientů o hypoteční úvěry. „Zatím nevidím důvod, proč by se tento trend měl měnit, nicméně svou roli na konci roku může sehrát připravenost a reakce bank na nový občanský zákoník,“ dodal.

Do konce roku k žádné výrazně změně nedojde, shodují se experti

„Na trhu s hypotékami se nic neděje, sazby dlouhodobě stagnují a není zde prostor pro další výrazný pokles. I v dalších měsících lze proto očekávat stagnaci,“ komentoval výsledky Miroslav Hájek z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Ani hypoteční specialista poradenské firmy Partners Josef Uchytil do konce roku neočekává výraznější pohyb sazeb. I podle něj bude mnohem zajímavější sledovat to, jak si banky poradí s přechodem na nový občanský zákoník, především u výstaveb.

Průměrné sazby se již třetí měsíc drží na tříprocentní hranici. „Vzhledem ke stabilní ceně zdrojů nemají důvod růst, ale do dalšího vyostřování konkurenčního boje se banky nehrnou. Ačkoliv ze zemí západní Evropy víme, že sazby by při této ceně zdrojů mohly být i o půl procentního bodu níže, asi by to nebyl žádoucí krok z hlediska mateřských společností českých bank, pro které jsou zisky z ČR stále vítaným vylepšením vlastního kapitálu,“ uvedl analytik Fincentra Josef Rajdl. Navíc by se podle něj tento krok asi nelíbil ani ČNB, která dostatečné úrokové marže pro zohlednění potenciálních rizik považuje za jednu ze známek stability sektoru.