V Česku se staví málo, spotřeba polystyrenu proto klesá

Polystyren se často používá k zateplení domů.

Polystyren se často používá k zateplení domů. Zdroj: Foto: archiv Blesku

Polystyren je jako Čapkova bílá nemoc – od 60. let minulého století se rozlézá Evropou včetně Česka. Většina ho obsahuje zákeřný jed, jehož se není lehké zbavit!
Polystyren se často používá k zateplení domů.
Volná skládka polystyrenu ohrožuje zdraví lidí.
Polystyren
5
Fotogalerie

Spotřeba pěnového polystyrenu (EPS) v Česku loni meziročně klesla o 6,8 procenta na 57 900 tun. V roce 2015 však byla rekordní. Vyplývá to z informací Sdružení EPS ČR.

Hlavním faktorem, který loni spotřebu polystyrenu ovlivnil, byl pokles českého stavebnictví. Podle údajů ČSÚ stavebnictví meziročně kleslo o 5,9 procenta.

"Za poklesem stojí zejména zdlouhavé procesy povolování staveb. Oproti Německu nebo Rakousku je v Česku doba povolování staveb více než dvojnásobná. Ještě větší rozdíl je v porovnání se skandinávskými zeměmi," uvedl předseda Sdružení EPS ČR Pavel Zemene. Vliv na nižší spotřebu podle něj měly také nevyčerpané peníze krajů z evropských fondů.

Z celkového objemu spotřebovaného pěnového polystyrenu připadlo 85 procent na stavebnictví. Polovina z celkové spotřeby byla použita na zateplení fasád a 35 procent na zateplení podlah a střech. Zbývajících 15 procent našlo uplatnění v obalovém průmyslu.

"V celosvětovém měřítku vzrostla spotřeba pěnového polystyrenu ve srovnání s rekordním rokem 2015 o 4,5 procenta na 6,8 milionu tun. Evropský trh ale o 4,2 procenta poklesl," doplnil Zemene.

Pěnový polystyren se podle něj používá hlavně jako tepelný izolant. Uplatnění má ovšem například také při zpevňování podloží dálnic nebo při výrobě ochranných obalů.

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998. Má 12 členů a reprezentuje tak většinu dodavatelů a zpracovatelů EPS v Česku. Roční obrat se pohybuje kolem 4,5 miliardy korun při zpracování více než 50 tisíc tun EPS. Členské firmy zaměstnávají přes 1000 pracovníků.