OBRAZEM: Realitní boom nenávratně mění okraj Prahy. Prohlédněte si, jak se zahušťuje sídliště

Hornoměcholupská

Hornoměcholupská Zdroj: jan vavra

Trigema Horní Měcholupy, Bolevecká
Bolevecká
Bolevecká
Bolevecká
Bolevecká
46
Fotogalerie

Deset minut na metro, kousek od lesoparku a Hostivařské přehrady. Podobnými slovy lákají developeři ke koupi bytů v pražských Horních Měcholupech, kde v současnosti probíhá masivní výstavba. Nové bytové domy vyrůstají přímo u starších paneláků, které  formovaly ráz oblasti na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Podívejte se v naší fotogalerii na další růst sídliště.

V Horních Měcholupech v posledních letech stavějí prakticky všechny významné developerské firmy. Reality nabízí Ekospol, Central Group, Finep či Trigema.

Poslední jmenovaná firma se dokonce chlubí, že na místě někdejší teplárny vybuduje "chytré bydlení." V současnosti v lokalitě probíhají stavební práce za využití věžového jeřábu. Ostatní společnosti zastavují volné parcely i za cenu rozrůstání sídliště dále do krajiny.

Praxi, kdy stavebním boomem procházejí okrajové části města, zatímco v jeho centru zůstávají volné parcely, kritizuje například developer Radim Passer či pražský zastupitel a předseda Strany zelených Matěj Stropnický. Podle něj tento způsob rozvoje přináší městu zvýšené náklady na dobudování patřičné dopravní infrastruktury a občanské vybavenosti.

Zájem o byty je kvůli levným hypotékám a dobré ekonomické situaci enormní, v Praze by letos měli developeři prodat meziročně o pět procent více bytů, celkem kolem 6500.