V Londýně je na prodej nepoužívaná stanice metra. Za 20 milionů liber

Londýnské metro, Piccadilly Line

Londýnské metro, Piccadilly Line Zdroj: Profimedia.cz

Britské ministerstvo obrany nabízí k prodeji někdejší stanici londýnského metra Brompton Road, která byla pro cestující uzavřena již ve 30. letech minulého století a během druhé světové války sloužila jako velitelství protiletecké obrany města. Důvodem prodeje jsou úsporná opatření. Ministerstvo doufá, že za budovu získá 20 milionů liber (asi 600 milionů Kč).

Stanice metra se rozkládá na ploše 2600 čtverečních metrů nad zemí i pod ní. Budova má typickou barvu pro všechny zastávky na trase Piccadilly Line. Uvnitř se podle ministerstva nachází „hala pro výcvik vojáků, garáže, kanceláře a nepořádek“. Nechybí ani výtahové šachty a podzemní chodby. Tunely metra se však neprodávají, nadále totiž fungují a jsou součástí městské dopravy.

Stanice stojí nedaleko obchodního domu Harrods. Fungovala od roku 1906, jenže byla otevřena tak blízko ostatních stanic Knightsbridge a South Kensington, že ji cestující téměř nepoužívali. Proto ji město v roce 1934 uzavřelo.

Stanice metra Brompton Road:Bývalá stanice metra Brompton Road v LondýněBývalá stanice metra Brompton Road v Londýně | Profimedia.czZdroj: Profimedia.cz

O dva roky později ji zakoupila britská vláda a udělala z ní velitelství protiletecké obrany Londýna. Armáda budovu používala ještě donedávna.

Podle Simona Hodsona z realitní společnosti Jones Lang LaSalle jde o velmi zajímavou nemovitost, navíc v centru města. Zájem o budovu již vyjádřila společnost Old London Underground Company, která by prý chtěla v místě zřídit restauraci.

Světlo metra v dálce