V pražské koalici to vře. Kvůli miliardám

Tomáš Hudeček

Tomáš Hudeček Zdroj: E15, Michael Tomes

Kvůli úpravám územního plánu přišlo hlavní město v letech 2005 až 2010 zhruba o 2,7 miliardy korun, v pozadí jsou tlaky zájmových skupin, říká náměstek pražského primátora Tomáš Hudeček (TOP 09). Mezi jeho stranou a ODS se kvůli změnám plánu rozhořel spor. Primátor Bohuslav Svoboda žádá po Hudečkovi důkazy.

Na úpravách, mezi něž patří například navýšení počtu povolených podlaží u staveb, vydělali podle Hudečka především developeři. „V jiných zemích je přitom běžné, že za to samosprávě zaplatí tři procenta ze zisku získaného touto úpravou. V Praze se ale tyto peníze rozplynuly v šedé ekonomice,“ konstatoval.

„I v Praze se platí zhruba tři procenta zisku, peníze však rozhodně neputují do rozpočtu hlavního města. Můžeme se ptát a dohadovat, kde tedy zůstávají,“ dodal náměstek. Podle něj někteří developeři anonymně přiznávají, že za úpravy zaplatili. „Tyto platby chceme legalizovat. Peníze se budou investovat zpět do veřejného prostoru,“ poznamenal.

Vyčíslení ztrát vyplývá z odborných odhadů, které má radnice k dispozici. Odhady pracovaly pouze s menšími úpravami územního plánu, které nevyžadovaly jeho změnu. Další ztráty zřejmě mělo město ze změn, jejichž projednání trvá i několik let a které umožňují například změnu využití území z orné půdy na stavební parcely.

chce kvůli tomu zastavit přípravu nového územního plánu, který by pokračoval ve stejném systému plánování jako dosud. Tím by měl být omezen prostor ke korupci. O zmaření jeho plánu prý usilují některé vlivné skupiny. „Kdo je proti tomu, aby se zastavila příprava nového územního plánu, ten je pro pokračování korupce,“ prohlásil náměstek za TOP 09.

Návrh narazil na ODS

Zastavení přípravy nového územního plánu mělo už dvakrát schválit zastupitelstvo. Návrh byl však minulý týden stažen z programu jednání. O dva dny dříve jej přitom schválilo všech 11 členů rady. „V radě jsme před týdnem jednohlasně odsouhlasili ukončení pořizování konceptu územního plánu a zahájení pořizování nového Metropolitního plánu. Nicméně na jednání zastupitelstva už bylo vše jinak a koaliční partner se rozhodl náš společný záměr nepodpořit, “ řekl Hudeček.

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) reagoval slovy, že Hudečkův návrh má i nadále podporu radních a zastupitelů za občanské demokraty. „Na tomto postoji se nic nemění. V současné době pouze čekáme na vyjádření ministerstva pro místní rozvoj. Pokud se pan Hudeček domnívá, že za kroky ministerstva stojí tlak zájmových skupin, jistě má k tomuto svému dojmu důkazy a já očekávám, že je předloží,“ uvedl Svoboda.

Výhrady k návrhu měli především zastupitelé za ODS, kteří se opírali o dopis náměstka ministra pro místní rozvoj Miroslava Kalouse (ODS), který byl na magistrát doručen den před zastupitelstvem. Kalous v něm napadal postup Prahy. Podle Hudečka jde o bezprecedentní krok, kdy se vedení rezortu bez vyžádání vyjadřuje k záležitostem, které jsou v kompetenci pražského zastupitelstva a které jsou navíc podle právních posudků hlavního města v souladu se zákonem. Mluvčí ministerstva Marek Ženkl už dříve ČTK sdělil, že úřad vyjádřil určité právní a věcné pochybnosti, a proto požádal pražský magistrát o stanovisko.

Znovu se bude zastupitelstvo návrhem zabývat 7. června. Pokud nebude schválen, vážný spor v radniční koalici mezi TOP 09 a ODS bude dále eskalovat.