V pražské Revoluční ulici vyroste levitující dům. Soutěž vyhráli architekti z Paříže a Brna

V pražské Revoluční ulici vyroste levitující dům. Soutěž vyhráli architekti z Paříže a Brna

V pražské Revoluční ulici vyroste levitující dům. Soutěž vyhráli architekti z Paříže a Brna Zdroj: Studio Muoto a PEER

Vstup do nové pasáže z Revoluční ulice
Vítězný model
Nová vítězná pasáž s pohledem do Revoluční ulice
Dům v Revoluční ulici v Praze 1, který skupina RSJ plánuje nahradit novostavbou.
Dům v Revoluční ulici v Praze 1, který skupina RSJ plánuje nahradit novostavbou.
8
Fotogalerie

Architektonickou soutěž na výstavbu domu na konci Revoluční ulice v centru Prahy vyhrálo pařížské Studio Muoto a PEER z Brna. Ve spolupráci přišla dvě studia s návrhem levitujícího domu s vlastní pasáží, která podle poroty zlepší možnosti společenského vyžití v místě. Investor bude před povolovacím procesem diskutovat se zástupci městské části a hlavního města, památkáři a obyvateli sousedního domu. Proti demolici novogotického domu na adrese Revoluční 30, která začala v únoru 2022, byli někteří památkáři.

Do mezinárodní soutěže na řešení čelní parcely v pražské ulici Revoluční naproti paláci Merkur architekta Jaroslava Fragnera se přihlásilo 84 projektů. „Levitující dům zaujal celou porotu originalitou a velkorysou pasáží s širokými možnostmi společenského dění, které v místě tolik chybí,“ řekl předseda poroty, nizozemský architekt Winy Maas. Z šesti finalistů vybrala vítěze sedmičlenná porota, ve které byli například architekti Ondřej Císler, Barbora Markechová, Jana Moravcová či Adam Gebrian. V porotě byli i zástupci hlavního města a městské části Praha 1.

Základem vítězného návrhu je bytový levitující objekt, jehož okna budou směřovat k Vltavě. Stavba nezastavuje celou parcelu, ale vytváří pasáž mezi Revoluční a Lannovou ulicí, která bude mít podle poroty další možnosti kulturního a společenského vyžití. Kromě pasáže chce návrh změnit účel vedlejšího barokního domu v ulici Nové mlýny 1244 ze stávajícího zázemí Pražských služeb na kulturní či vzdělávací centrum. Tato část návrhu je součástí dalšího jednání s městem, který je vlastníkem stavby.

Podoba původního domu v pražské Revoluční ulici

Dům v Revoluční ulici v Praze 1, který skupina RSJ plánuje nahradit novostavbou.Dům v Revoluční ulici v Praze 1, který skupina RSJ plánuje nahradit novostavbou.|Tomeš Michael

Důležitost místa přirovnal architekt Císler k pozici Národního divadla vzhledem k umístění na nábřeží Vltavy. „O vítězném návrhu nyní zahajujeme širší debatu se zástupci městské části a hlavního města, památkáři a obyvateli sousedního domu. Spolu s architekty nasloucháme všem a věřím, že brzy představíme konečnou variantu projektu, která následně projde povolovacím procesem,“ uvedl asset manažer RSJ Jakub Mikulášek.

V soutěžních podmínkách veřejné architektonické soutěže uvedla skupina RSJ, že předpokládané investiční náklady na realizaci projektu jsou 240 milionů korun bez DPH.

Investor usiluje o novou stavbu na konci Revoluční mnoho let, v roce 2013 vybral návrh architektky Evy Jiřičné, který počítal s demolicí zdevastovaného novogotického domu. Právě proti zbourání budovy byla v roce 2016 vědecká rada generální ředitelky Národního památkového ústavu, proti se vyslovil také Klub za starou Prahu.