Věřitelé ECM se na budoucnosti firmy nedohodli

Milan Janků, zakladatel ECM

Milan Janků, zakladatel ECM Zdroj: ctk

Věřitelé developerské společnosti ECM Real Estate Investments (ECM) dnes o budoucnosti firmy nerozhodli. O tom, zda skončí v konkurzu, nebo dostane šanci na reorganizaci, tak rozhodne soud. Věřitelé se dnes pouze usnesli na tom, že ECM nebude mít přednostní právo na předložení reorganizačního plánu, který navrhoval její majoritní vlastník Milan Janků.

ECM byla v konkurzu od července, Vrchní soud v Praze však rozhodnutí o konkurzu v říjnu kvůli procesním chybám zrušil. Kdy bude o osudu ECM jasno, zatím zřejmé není. „Na rozhodnutí soudu není stanovená žádná lhůta,“ řekl insolvenční soudce Jiří Rada.

Konkurz v červenci prosadili věřitelé, mezi kterými je například Česká spořitelna a společnost Glancus Investments ze skupiny PPF. Například Glancus Investments i insolvenční správce Ivo Hala prosazovali konkurz také nyní. „Dlužník není reorganizovatelný ze zákona, protože nesplňuje obratové kritérium,“ řekl Hala. Schůze věřitelů jako celek se už dnes ale ke konkurznímu řešení nepřipojila.

Reorganizaci kromě předsedy představenstva a generálního ředitele ECM Janků jako způsob řešení dluhů předložila také společnost Astin Capital Management, která zastupuje část držitelů dluhopisů. V insolvenčním řízení s ECM přihlásila vůbec největší pohledávku ve výši kolem tří miliard korun. Insolvenční správce Hala ale nárok Astin Capital neuznal.

Do hry o majetek a projekty ECM vstoupila také realitní skupina CPI miliardáře Radovana Vítka. Navrhla, že je koupí jako celek za 35 milionů eur, tedy asi za 892 milionů korun. O některé nemovitosti a projekty ECM v Praze na Pankráci projevila již dříve zájem také například rakouská společnost S+B Gruppe a Skanska.

Rozruch na dnešním jednání před soudem způsobila informace přednesená právním zástupcem ECM, že developer chystá změny ve svém představenstvu, konkrétně odstoupení Jany Žejdlíkové a Josefa Homoly. Ve vedení firmy se naopak mají objevit tři nové tváře. Podle právníka společnosti Glancus Investments však může být tato změna v rozporu s insolvenčním právem.