VGP uzavírá další obchod s Tristan Capital

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: VGP

Tuzemský developer průmyslových areálů VGP je těsně před dokončením dalšího miliardového obchodu. Podle zahraničních zdrojů finalizuje smlouvu se společností Tristan Capital Partners o prodeji 80procentního podílu v sedmi svých projektech za 140 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun).

V Londýně sídlící Tristan je manažerem evropských realitních investic a spolu s firmou AEW Europe spravují oportunistický fond EPISO, který začátkem letošního roku koupil rovněž 80procentní podíl v jiných šesti průmyslových parcích VGP v Česku. Hodnota transakce tehdy dosáhla 300 milionů eur (zhruba 7,3 miliardy korun).

Začátkem léta společnost VGP oznámila, že uzavřela předběžnou dohodu o prodeji podílu v dalším balíku svých parků za 140 milionů eur. Jméno zahraničního kapitálového partnera však nezveřejnila. Zahraniční zdroje upozorňují, že aktuální obchod strukturou kopíruje předchozí transakci.

VGP si stejně jako v minulém případě ponechá 20procentní podíl v projektech a zůstane zodpovědná za správu objektů a jejich pronájem. Předmětem obchodu jsou tentokrát převážně rozestavěné areály VGP Park Hradec Králové, VGP Park Nýřany, VGP Park Olomouc, VGP Park Mladá Boleslav a VGP Park Liberec I a II.

Společnost VGP také v současné době dokončuje továrnu na výrobu hygienických potřeb v Hrádku nad Nisou, kterou staví pro svého belgického akcionáře, skupinu Barta Van Malderena. Investice do areálu a spuštění nového závodu, jehož provozovatelem bude společnost Vynka, dosáhne řádově miliard korun. Postupně má zaměstnat přes 300 lidí.

VGP stoupl v letošním prvním pololetí čistý zisk meziročně na 10,5 milionu eur, z 9,7 milionu eur vykázaných v prvním pololetí roku 2010. Čisté výnosy z pronájmu vzrostly o 36 procent na 9,8 milionu eur.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.