Vinen, ale bez trestu. Soud vyhověl Metrostavu v kauze kladrubského hřebčína

Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Národní hřebčín Kladruby nad Labem Zdroj: Magdaléna Straková, Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Národní hřebčín Kladruby nad Labem
Národní hřebčín Kladruby nad Labem
Národní hřebčín Kladruby nad Labem
Národní hřebčín Kladruby nad Labem
Národní hřebčín Kladruby nad Labem
6
Fotogalerie

Stavební firmy Metrostav, Metrostav Infrastructure a Cettus bývalého oblastního šéfa Metrostavu Jiřího Mottla se sice provinily nezákonnými machinacemi se zakázkami na opravu Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem, firmy ale už byly dostatečně potrestané v jiných trestních řízeních. Rozhodl tak odvolací soud, který potvrdil dřívější verdikt prvoinstančního soudu. Státní zástupce žádal přísnější potrestání.

Odvolací senát pražského vrchního soudu odmítl odvolání státního zástupce, který žádal, aby se zákaz účasti na veřejných zakázkách pro Metrostav a jeho dceřinou firmu prodloužil na šest let. Pro Mottla požadoval trest odnětí svobody a přísněji podle něj měla být potrestána i společnost Cettus. Soud odmítl i odvolání některých obžalovaných, kteří požadovali zproštění viny.

Vrchní soud už v únoru v potrestal 12 lidí a stavení firmu Chládek a Tintěra. Uložil jim podmíněné a peněžité tresty. 

Metrostav byl už loni v létě odsouzen za podplácení a manipulací s veřejnými zakázkami v takzvané druhé větvi korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Případ se týkal rekonstrukce pavilonu v kolínské nemocnici a přestavby části kladenské nemocnice. Firma se nebudou moci po tři roky účastnit veřejných soutěží a plnit veřejné zakázky, rozhodl odvolací pražský vrchní soud. Do zákazu byla zahrnuta i dceřiná společnost Metrostav Infrastructure.

Následně byla stavební firma potrestaná i v případu rekonstrukce Hotelu Bohemia Chrudim. Soud firmě udělil pokutu 356 milionů korun za pokus o poškození finančních zájmů Evropské unie a za pokusu o dotační podvod. Od dalších trestů soud upustil, opět s odkazem na tresty udělené v jiných soudních řízeních. Stále běží soud týkající se rekonstrukce libereckého kostela sv. Máří Magdalény. Metrostav je spolu s dalšími obžalován, že vyběrové řízení zmanipuloval ve svůj prospěch a že rekonstrukci za celkových 65 milionů korun zhruba o 24 milionů korun prodražil.