Vítkova CPI Property Group již kontroluje majetek za čtvrt bilionu

Jednu z akvizic CPI PG ve Varšavě představuje kancelářská budova Green Corner.

Jednu z akvizic CPI PG ve Varšavě představuje kancelářská budova Green Corner. Zdroj: CPI PG

„Strip mall“ Spektrum z portfolia skupiny CPI PG
„Strip mall“ Spektrum z portfolia skupiny CPI PG
„Strip mall“ Spektrum z portfolia skupiny CPI PG
4
Fotogalerie

Realitní impérium CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka má za sebou úspěšný rok. V roce 2019 podle předběžných neauditovaných odhadů loňských výsledků, které společnost zaslala na lucemburskou burzu, dosáhla celkových příjmů ve výši 675 milionů eur (16,7 miliardy korun). To představuje meziroční nárůst o dvanáct procent.  

Vyšší příjmy se promítly rovněž do čistého příjmu z byznysu, který se meziročně zvýšil o osm procent na 345 milionů eur (8,6 miliardy korun). Celková výše aktiv vyletěla ve srovnání s předchozím rokem o třicet procent, čímž pokořila hranici deseti miliard eur. Jejich výše se dostala na 10,7 miliardy eur (zhruba 265 miliard korun). Z celkového majetku pak nemovitosti představují 9,1 miliardy eur.

„CPI PG je hrdá na růst portfolia dosažený v roce 2019, v němž se odrážejí naše úspěšné akvizice kancelářských budov ve Varšavě a zlepšené ocenění kvůli silným provozním výsledkům,“ komentoval výsledky hospodaření šéf Vítkovy skupiny Martin Němeček.

Miliardářova skupina se přitom loni zaměřila na ekologicky šetrné budovy. „Zvýšili jsme loni naše investice s ekologickými certifikáty a plně jsme integrovali zásady ESG do rozhodovacího procesu skupiny,“ dodal Němeček. ESG je zkratkou, která znamená environmental, social a governance. Jde tedy o společensky odpovědné investování.

Expanzi financuje Vítkova skupina vydáváním dluhopisů. Ostatně právě o víkendu oznámila, že upsala bondy za 250 milionů hongkongských dolarů (téměř 750 milionů korun). Na druhou stranu splatila jiné dluhopisy v objemu 49 milionů eur. Na celé operaci vydělá, protože splacené dluhopisy nesly úrok ve výši 1,9 procenta, zatímco hongkongské bondy ponesou náklady méně než 1,7 procenta. „Tato transakce má malý, ale pozitivní efekt na složení dluhů skupiny,“ prohlásil David Greenbaum, finanční ředitel CPI PG.