Vítkova transakce s italskými realitami za miliardy je u ledu

Realitní obchody v Itálii se zastavily.

Realitní obchody v Itálii se zastavily. Zdroj: Reuters

Plán na velkolepá vstup do Říma zatím česká skupina CPI odložila.
Radovan Vítek patří mezi největší české miliardáře.
Investice v době koronaviru nedávala CPI smysl.
Benátské náměstí- Piazza Venezia, v Římě zeje prázdnotou. Celá Itálie je komplet zavřená
5
Fotogalerie

Zatímco ještě na začátku letošního roku byly italské nemovitosti oblíbeným artiklem zahraničních investorů, obrátila pandemie koronaviru realitní byznys v zemi pod Alpami v prach. Doplatil na to i jeden z nejbohatších Čechů Radovan Vítek. Jeho skupina CPI umrtvila jednání o převzetí italského portfolia v hodnotě jedné miliardy eur. 

Předmětem transakce měla být realitní skupina byznysmena Luca Parnasiho. Jeho firma je největším majitelem realit v Římě. Součástí portfolia jsou pozemky pro nový stadion fotbalové legendy AS Řím. Na prodej byla skupina kvůli vysokému zadlužení. 

„Nyní je transakce kompletně odložená. Nepřekročila hranici diskuzí o podmínkách, nikdy jsme se tam k ničemu nezavázali,“ řekl deníku E15 generální ředitel CPI Property Group Martin Němeček. „Za finančních podmínek, o nichž jsme se bavili, není možné obchod uskutečnit,“ dodal šéf skupiny. 

Podobně jako v jiných zemích včetně Česka také v Itálii od začátku letošního roku dobíhají jen dříve rozjednané transakce. Nové realitní obchody se prakticky neuzavírají. 

„Oportunističtí investoři zaměření na krátkodobé a střednědobé kapitálové zisky jsou více opatrní,“ uvedla ve studii o aktuální situaci na italském trhu Giulia Ghiani šéfka výzkumu v italské části poradenské společnosti CBRE. 

Itálie patří mezi země nejvíce zasažené pandemií nového koronaviru. Mezinárodní ratingová agentura Fitch na konci dubna zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti země o jeden stupeň na úroveň BBB-. Tento krok podle agentury odráží výrazný dopad pandemie způsobené koronavirem na italskou ekonomiku.

Vítkova skupina CPI je kromě Česka rovněž předním realitním hráčem například v Berlíně nebo ve Varšavě. Právě v polské metropoli společnost na konci dubna získala většinový podíl v dalším kancelářském centru o výměře 46 tisíc metrů čtverečních. To je zhruba velikost administrativního centra Florentinum v centru Prahy.