Vítkovo realitní impérium zeštíhlí. Po vlně nákupů se CPI chce zbavit desetiny portfolia

Do portfolia Immofinanz patří například komplex Float v Düsseldorfu, sídlo německého energetického obra Uniper

Do portfolia Immofinanz patří například komplex Float v Düsseldorfu, sídlo německého energetického obra Uniper Zdroj: Immofinanz

Díky nedávné šňůře nákupů se ze skupin CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka stal jeden z největších realitních investorů Evropy. Nyní ale přichází redukce portfolia ve jménu snižování dluhu. Skupina hodlá v příštích dvou letech prodat aktiva v hodnotě „značně převyšující“ dvě miliardy eur, tedy asi desetiny celkové hodnoty portfolia CPI PG.

Plán zahrnuje prodej některých nemovitostí v majetku rakouských společností Immofinanz a S Immo, které CPI PG letos ovládla, řekl agentuře Bloomberg finanční ředitel skupiny David Greenbaum. Kontrola nad oběma firmami umožní CPI PG poslat na trh některé nemovitosti, které tyto rakouské společnosti léta spoluvlastní, přičemž se nedokázaly dohodnout na společném postupu při jejich případném prodeji. Nyní tak budou tyto reality na trhu atraktivnější.

Počet nabízených nemovitostí se může ještě zvýšit, uvedl Greenbaum. „Nejsme závislí na žádném konkrétním aktivu, trhu, sektoru nebo investorech, a co se týče cen, můžeme být velmi vybíraví,“ dodal.

CPI PG předpokládá, že ve třetím čtvrtletí dosáhne její ukazatel net loan-to-value ratio, tedy poměr zadlužení společnosti k hodnotě majetku, svého vrcholu. Letos v červnu se ukazatel vyšplhal na 44,8 procenta, loni touto dobou činil 35,7 procenta. Cílem plánových prodejů je snížit poměr zadlužení k hodnotě majetku pod 40 procent.

Skupina je odhodlána divestovat, zároveň ale příjmy z prodejů nepotřebuje urgentně, protože disponuje dostatečnou likviditou a prodloužila si splatnost akvizičních úvěrů až do první poloviny roku 2025, uvedl finanční šéf CPI.

CPI PG drží ve společnosti Immofinanz podíl 77 procent. V S Immo získala 79 procent akcií, do listopadu navíc platí nabídka na odkup i pro ostatní akcionáře. Vztahy s držiteli zbývajících podílů v rakouských realitních firmách ovšem nejsou ideální. Nový majitel například zablokoval výplatu dividend v Immofinanz. Vstup nového většinového akcionáře navíc v případě obou společností znamená smluvní závazek vykupovat zpět své dluhopisy. Firmy tak musejí vynakládat peníze, které by jinak mohly použít na nové investice. V příštím týdnu navíc CPI PG plánuje obměnit dozorčí radu S Immo a posílit tak kontrolu nad společností.

„Samozřejmě budeme velmi rozhodným akcionářem,“ řekl Bloombergu šéf CPI PG Martin Němeček. „Budeme určovat strategii, ale budeme mít vždy na paměti i zájmy minoritních akcionářů,“ dodal.